Mainos

Nobelin rauhanpalkinto IAEA:lle ja sen johtajalle

Ydinturvallisuuden edistäminen on palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla. Ahtisaari tyytyväinen komitean päätökseen.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja sen johtaja Mohamed ElBaradei jakavat Nobelin tämän vuoden rauhanpalkinnon.

IAEA ja sen egyptiläinen johtaja Mohamed ElBaradeijakavat runsaan miljoonan euron suuruisen palkinnon puoliksi. Nobel-komitean mukaan palkinnonsaajat ovat ponnistelleet "estääkseen ydinvoiman käytön sotilaallisiin tarkoitusperiin ja varmistaakseen, että rauhanomainen ydinenergian käyttö tapahtuu turvallisimmalla mahdollisella tavalla."

Kansainvälisen atomienergiajärjestön edustaja Melissa Fleming kuvaili järjestön mielialaa onnelliseksi ja ylpeäksi. Fleming uskoo, että myös ElBaradei on tällä hetkellä onnellinen ja suorastaan sanaton saamastaan tunnustuksesta.

Nobelin rauhanpalkintoa esitettiin kaikkiaan 199 henkilölle tai järjestölle, mikä oli ennätysmäärä. Monissa etukäteisveikkauksissa esillä oli myös vastikään Acehin rauhanneuvottelut menestyksekkäästi vetänyt presidentti Martti Ahtisaari. Ahtisaari oli myös vedonlyöntitoimistojen kärkisuosikkeja.

Ahtisaari ilmoitti tuoreeltaan olevansa tyytyväinen rauhanpalkinnon saajaan. Hänen mukaansa Kansainvälinen atomienergiajärjestö johtajineen on tehnyt äärimmäisen hyvää työtä.

Palkinto yllätti ElBaradein

Tuore rauhannobelisti Mohamed ElBaradei kuuli palkinnostaan televisiosta. Voitostaan yllättynyt ElBaradei kuvaili palkintoa piristysruiskeeksi itselleen ja johtamalleen Kansainväliselle atomienergiajärjestölle.

Ennakkosuosikki ElBaradei ei odottanut voittavansa, sillä perinteistä poiketen hänelle ei kerrottu ratkaisusta etukäteen puhelimitse.

- Katsoin televisiota vaimoni kanssa varmana siitä, ettemme voittaneet, koska en ollut saanut puhelua. Kun kuulin nimeni norjankielisen puheen seassa hyppäsimme pystyyn, halasimme ja suutelimme iloisina ja ylpeinä. ElBaradei kuvaili perjantain yllätystä.

Nobel-komitean mukaan etukäteisilmoitus jätettiin väliin vuotojen pelossa.

Rauhanpalkinto jakaa mielipiteitä

Nobelin rauhanpalkinnon antaminen Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle jakaa kansalaisjärjestöjen mielipiteitä.

Ympäristöjärjestö Greenpeace kritisoi IAEA:n myönteistä kantaa ydinvoiman käyttöön. Niinikään yhtenä voittajasuosikkina pidetty japanilainen atomipommien uhrien avustusjärjestö on pettynyt päätökseen. Järjestö katsoo tulleensa sivuutetuksi, koska Norjan Nobel-komitea ei halunnut loukata Yhdysvaltoja.

Suuren brittiläisen rauhanjärjestön CND:n johtaja Kate Hudson puolestaan toivoo Nobel-komitean päätöksen takaavan Kansainväliselle atomienergiajärjestölle lisää itsenäisyyttä. Rauhanjärjestö kiittää IAEA:ta puolueettomuudesta Lähi-idässä.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Uutiskuvaa Oslosta, APTN, 07.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.