Niskat jumissa, pahanhajuinen hengitys ja akne – miksi kasvomaskin pitäminen aiheuttaa kaikkea tätä?

Tee nämä asiat, jotta maski oikeasti suojaa 1:44
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen näyttää, miten maskia pitää käyttää.

Maski auttaa sinua suojautumaan koronavirukselta, mutta saattaa aiheuttaa sinulle liudan muita ongelmia. 

Koronavirus on vaikuttanut ihmisten jokapäiväiseen arkeen jo yli vuoden verran. Tarvittavat suojautumistoimenpiteet voivat aiheuttaa toisille ikäviäkin ongelmia. 

New York Post muistuttaa, että maskin aiheuttamille suun alueen epäpuhtauksille on keksitty jopa oma nimi: maskne. Tämä lause muodostuu sanoista maski ja akne. Kun iho hautuu pitkiä aikoja maskin alla, ei ole ihme, että finnit leukaperissä villiintyvät. 

Suun terveys heikkenee

Pelkastään kosmeettisia vaivoja maskin pitäminen ei aiheuta. Nimittäin niin kutsuttu "maskisuu" on tullut hammaslääkäreille tutuksi kuluneen vuoden aikana. 

Kun maskia pidetään pitkiä aikoja, ei moni muista juoda rittävästi vettä päivän aikana. Tämä aiheuttaa suun kuivumista, mikä puolestaan antaa bakteereille oivan alustan lisääntymiselle.  

Vaikka vettä muistaisikin juoda riittävästi, ei se välttämättä riitä, sillä suun kuivumista lisää myös se, että ihmiset useimmiten hengittävät suun kautta maskia pitäessään. Jälleen olemme samassa tilanteessa: suu kuivuu ja syljeneritys vähenee.  

Tämä on ongelmallista, sillä syljellä on suussa tärkeä tehtävä. Se neutralisoi happoja suussa ja ehkäisee hammas- ja iensairauksia.  

Kivut lisääntyneet maskin käytöstä

New York Post kertoo amerikkalaisen kiropraktikkoyhdistyksen havainneen, että pitkiä aikoja maskia pitävillä ihmisillä erilaiset kivut ovat lisääntyneet.  

Leukakipua, niskan jäykkyyttä, silmäsärkyä, yläselän kipua ja päänsärkyä. Oireet voivat siis olla moninaiset. 

Yksi tyypillinen tapahtumaketju on seuraavanlainen: Epäsopiva maski heikentää alempaa näkökenttää, joten yrität parantaa näkyyyttä liikuttamalla maskia leuan avulla. Pahimmillaan yrität pitää sitä paikallaan leuan ja niskan avulla.  

Spear Physical Therapyn kliininen johtaja Nina Agustin sanoo, että vaikka huonosti istuva maski ei välttämättä ole kipeytyneen niskan ainoa syy, on se merkittävä myötävaikuttaja.  

– Näköeste on todellinen asia. En voi vain katsoa alaspäin silmillä. Minun täytyy katsoa alas käyttäen päätä ja niskaa. 

Pienissä määrin tämä tuskin ongelmia aiheuttaa, mutta pitkässä juoksussa kyllä. 

– Jos katson kohti napaani 30 minuuttia lukiessani tekstiviestiä, tottakai niskani kipeytyvät, Agustin kuvailee. 

Onko tämä tyylikkäin kasvomaski, jonka olet nähnyt?

Onko tämä kallein kasvomaski, mitä korona-aikana on nähty? Mies panosti häikäisevään, tuhansia euroja maksavaan suojaan 1:21

Hanki oikeankokoinen maski

Koronaviruksen vuoksi maskia on tarpeellista pitää, mutta ei ole siis ihan sama, millaisen maskin kasvoilleen sujauttaa.

Augustin neuvookin panostamaan oikeankokoiseen maskiin. 

Maskin tulisi olla sellainen, johon ei jää tyhjää tilaa sivuille tai nenän päälle. 

Kiinnityksen tulee olla myös sellainen, että se pitää suojaimen tukevasti kasvoilla. Näkökentän tulisi myös säilyä ennallaan. 

Muista hyvä työergonomia

Näin pandemian aikana moni on joutunut totuttelemaan etätöihin. Valitettavasti kotioloissa ei työergonomiaan ole usein panostettu. Tämä lisää myös niska- ja hartiaperäisiä kiputiloja.  

Onkin siis tärkeää huolehtia, että myös kotioloissa työpiste olisi optimaalinen. Työnteko olisi tarpeen myös keskeyttää kerran tunnissa, että voi hieman verytellä ja laittaa veren kiertämään lihaksissa.  

Suurin osa ihmisistä maskin pitämisestä tuskin tykkää, varsinkin jos se aiheuttaa ikäviä ongelmia.

Onneksi moneen haittapuoleen voi kuitenkin itse vaikuttaa tai niitä voi ainakin hieman helpottaa.   

Näin luot onnistuneen etätyöpisteen kotiisi:

Näin luot onnistuneen etätyöpisteen kotiisi 1:04

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat