Nils Torvalds oli alusta asti laatimassa EU:n vihreän siirtymän jättipakettia – nyt hän antaa suoraa kritiikkiä komissiolle

Konkarimeppi Nils Torvalds pitää EU:n vihreä siirtymän pakettia hyvänä onnistumisena, joskaan ei täydellisenä.

Eurovaalien yhteydessä Suomen europarlamentaarikkojen joukosta lähtee pois paljon kokemusta, kun useat kokeneet mepit jättävät tehtävänsä. Yksi heistä on 78-vuotias RKP:n Nils Torvalds.

– Vanha sääntö oli jo toimittaja-aikoinani, että pitää lopettaa silloin, kun on vielä hauskaa ja ennen kuin muut kysyvät, että mitä se vielä täällä luuhaa, Torvalds sanoo naureskellen.

Ennen politiikoksi ryhtymistään hän tysökenteli Svenska Ylen toimittajana muun muassa Washingtonissa ja Moskovassa. Vuonna 2008 hän jäi eläkkeelle ja pyrki vuotta myöhemmin Euroopan parlamenttiin.

Menolippu Brysseliin heltisi vasta kesken vaalikauden, kun Carl Haglund valittiin puolueen puheenjohtajaksi ja siirtyi Kataisen hallituksen puolustusministeriksi.

Torvaldsin mukaan toimittajavuosina kerätyt tiedot kotimaan politiikasta eivät paljoa auttaneet alkuaikoina Brysselin "hurlumhej-talossa". Hänen mukaansa jokainen uusi meppi on ensimmäisinä kuukausinaan enemmän tai vähemmän hukassa, mutta pikku hiljaa työstä alkaa saamaan kiinni.

– Olin ulkomaantoimittajna oppinut tarkistamaan aina kaikista asioista, missä mennään ja mikä siinä on pääasia. Se auttoi valtavasti selviytymään valtavista lainsäädäntöpaketeista. Sai äkkiä löydettyä sen, mikä on tärkeintä ja mihin pitää erityisesti pureutua.

"Ylisuurta ja tasapaksua"

Torvalds vinkkaa uusille mepeille, että kannattaa tunnustella ilmaa ja pyrkiä ennakoimaan, mitkä asiat EU:ssa ovat nousemassa agendalla tärkeimmiksi. Tästä syystä hän kertoo hakeutuneensa jo vuonna 2014 ympäristövaliokuntaan.

– Jos katsotaan valtavaa vihreän siirtymän pakettia, niin minulla on ollut lusikkani sopassa jo ilmastolain ensimmäisestä yrityksestä lähtien. Olen siinä mielessä etuoikeutettu, että olen saanut nähdä sen kokonaisuuden ja olla muokkaamassa sen osia.

Torvalds pitää EU:n vihreän siirtymän pakettia hyvänä saavutuksena, joskaan ei täydellisenä. Hän katsoo, että lakeihin on päätynyt myös paljon "kauneusvirheitä".

– Komission pitäisi tehdä enemmän raamilainsäädäntöä, joka ottaa erilaiset olosuhteet huomioioon. Yksi ja sama ratkaisu ei toimi kaikille 27 jäsenmaalle. Lainsäädäntöpaketit ovat monesti ylisuuria ja tasapaksuja.

Torvaldsin mukaan pienen maan pienestä puolueesta tulevana on ollut tärkeää valita taistelunsa neuvotteluissa parlamentin ja oman ryhmän sisällä. 

On ymmärrettävä toisten taustat – mikä heille on erityisen tärkeää, ja missä asioissa mieli voi olla muutettavissa hyvillä perusteluilla.

– Jos on tehnyt kotiläksyt, niin on mahdollisuus pärjätä, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat