Niko Saarinen kertoo nyt todellisen syyn luovuttamiselleen – tästä syystä hän ei voinut jatkaa Race Across the World -ohjelmassa

Niko Saarinen kertoo pysäyttävät uutiset kyynelehtien 0:51
Katso videolta koskettava hetki, kun Niko Saarinen ja Outi Mykkänen kertovat luovuttavansa Race Across the World -kilpailussa.

Lauantai-illan Race Across the World -jaksossa nähtiin, kuinka katsojien suosikeiksi nousseet Niko Saarinen ja hänen Outi-äitinsä ilmoittivat yllättäen jättävänsä kisan kesken. Niko kertoo nyt MTV Uutisille, miksi hän joutui tekemään näin vaikean päätöksen.

Race Across the World Suomi -ohjelmassa äitinsä Outin kanssa reissannut Niko Saarinen kertoo MTV Uutisille, mistä syystä hän päätti lopulta luovuttaa kisassa.

Keskeyttämispäätös oli kaikkea muuta kuin helppo.

Olen aika sinnikäs sissi ja olen selvinnyt aika monesta realityohjelmasta, Niko aloittaa.

Joten jos minä luovutan jossain, niin silloin kyseessä on todella rankka kilpailu, hän jatkaa napakasti.

Kisan rankkuus yllätti Nikon täysin.

Kyseessä on täysin uusi formaatti ja formaatin ensimmäinen kausi, joten hyppäsimme täysin tuntemattomaan. Vasta kuvauksissa tajusin, että tämä ohjelmaformaatti on tosi rankka ja haasteellinen, Niko kertoo.

Suurimmiksi haasteikseen Niko luettelee muun muassa puutteellisen kielitaidon ja sen, ettei hänellä eikä äidillä ollut Euroopassa yhtään tuttuja, jotka olisivat voineet olla avuksi. 

Myöskään kuvauskohteiksi osuneet Euroopan alueet eivät olleet heille lainkaan tuttuja toisin kuin jollekin muille kisaajille.

Lähtökohdat eivät olleet kaikille ihan samanlaiset, Niko toteaa.

Kisan rankkuus yllätti muutkin

Niko ja Outi eivät ole suinkaan ainoita, jotka ovat kokeneet kisan rankaksi, sillä monet muutkin kisassa mukana olevat parit ovat olleet lähellä luovuttamista. 

Kisan rankkuudesta ja luovuttamisesta ovat puhuneet myös Juha ja Jutta Larm sekä Minttu Murphy-Kaulanen ja hänen Jasmin-tyttärensä. 

Meeri Koutaniemi ja Meiju Niskala puolestaan joutuivat keskeyttämään kilpailun jo aiemmin koronan vuoksi.

Tosi moni kisaaja uupui matkan aikana, ja tuntui, että kaikki olivat ihan loppu, Niko sanoo.

Mutta jostain syystä kisan rankkuus ei jotenkin välity katsojille. Siellä kuvauksissa yksi päivä tuntui aina kolmelta päivältä, Niko kertoo.

Tiukat aikataulut, rahan puute, nälkä ja kuumuus vaikuttivat kisaväsymykseen.

On henkisesti uuvuttavaa olla jatkuvasti täysin tuntemattomien ihmisten armoilla, junien ja bussien aikataulut ovat vaikeasti ymmärrettäviä ja usein ne ovat täyteen buukattuja. Esimerkiksi Milanossa etsimme sopivaa bussia 45 asteen helteessä, emmekä olleet edes syöneet kunnolla, Niko muistelee.

Kaikkein haastavimpia tilanteita ei pysty välttämättä kuvauslupien vuoksi kuvaamaan eikä kaikkea myöskään näytetä tv:ssä.

Kerrankin kävimme viiden, kuuden hotellin aulassa etsimässä majapaikkaa ja tv:ssä tilanne näytettiin niin, että saavuimme suoraan siihen hotelliin, josta saimme majapaikan. Oli raskasta etsiä jatkuvasti edullisia majoituksia ja ruokapaikkoja.

Niko sanoo monen verranneen ohjelmaa Amazing Race -formaattiin, mutta muistuttaa, että tässä ohjelmassa kaikki on hankittava alusta alkaen itse kyydeistä ja majoituksista lähtien.

Lisäksi muut kisakumppanit menevät aivan eri reittejä pitkin kohti seuraavaa etappia, eikä heistäkään ole seuraa. Se tekee tilanteesta myös omalta osaltaan hyvin epämukavan.

Emme yhtään tienneet, missä muut menevät, joten se kilpailuasetelma aiheuttaa jatkuvasti epätietoisuutta, joka on tosi piinaavaa. Kaikki ajattelivat aina, että ovat varmaankin viimeisiä.

Päätös syntyi pikkuhiljaa

Niko ja hänen äitinsä luovuttivat kisassa siinä kohtaa, kun he tiesivät lähtevänsä takaa-ajoasemasta monta tuntia muita myöhemmin ja matkabudjettikin oli huvennut olemattomiin.

Jotkut kysyivät, miksemme vain hävinneet tarkoituksella, mutta en olisi suostunut siihen. Luovutimme niin, että varmistimme ensin, voivatko Minttu ja Jasmin jatkaa, jos päätämme lähteä kesken kisan.

Keskeytyspäätös syntyi useamman päivän harkinnan jälkeen. Niko on saanut kaksikon päätöksestä runsaasti viestejä, ja suurin osa viesteistä on ollut varsin ymmärtäväisiä.

– Päätös ei syntynyt helposti, ja ymmärrän, että monet katsojat ovat olleet surullisia, sillä olimme monen katsojan suosikkeja. Onneksi ihmiset ovat ymmärtäneet, että emme tehneet päätöstä kevyin perustein. 

Niko ihmettelee vieläkin ääneen sitä, miten kisa onnistui puristamaan hänestä kaikki mehut. Silti hän ei vaihtaisi kokemusta mihinkään.

Tuotanto oli tosi mahtava ja huolehti meistä hienosti ja pääsimme äidin kanssa matkustamaan todella upeisiin paikkoihin, joihin ei tulisi muuten mentyä. Junissa istuessa tuli nähtyä Eurooppaa paljon enemmän kuin aiemmin lentokoneessa matkatessa.

Suhde äidin kanssakin on vain entisestään vahvistunut.

Pidimme äidin kanssa reissun jälkeen pienen tauon toisistamme, mutta tosiasiassa reissu yhdisti meitä. Jos olisin lähtenyt kyseiseen reissuun jonkun kaverin kanssa, niin sanon suoraan, että en olisi enää sen kaverin kanssa väleissä, Niko sanoo.

Äidistä tietää, että se ei koskaan jätä oli tilanne mikä tahansa.

Katso Nikon ja Outi-äidin yhteishaastattelu, jossa he paljastavat, mihin tuotanto joutui puuttumaan kaksikon osalta kesken reissun:

Niko Saarinen paljastaa mehukkaan juorun Race Across -kulisseista: "Tuotanto joutui puuttumaan" 6:56

Race Across the World Suomi MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla lauantaisin klo 21.  MTV Katsomo+ -tilaajille seuraavan viikon jakso ennakkoon.

Lue myös:

    Uusimmat