Niko Ranta-ahon siskon huumesyyte hylättiin: Nämä viestit kofeiinierän tilaamisesta eivät riittäneet näytöksi

0:48
Katso videolta Niko Ranta-ahon ja siskon väliset viestit kofeiinin hankkimisesta

Helsingin käräjäoikeus jakoi tänään tuomiot Katiska2-huumerikosvyyhdissä yhdeksälle syytetylle. Viiden syytteet hylättiin, heidän joukossaan oli myös Niko-Ranta-ahon sisko.

Yksi seuratuimmista syytetyistä 15 hengen joukossa on ollut Niko Ranta-ahon vuonna 1985 syntynyt sisko, jota syytettiin törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjä vaatii siskolle 9 vuoden vankeustuomiota.

Käräjäoikeus hylkäsi siskon syytteen, eli häntä ei Katiska2-vyyhdissä tuomittu lainkaan. Ensimmäisessä Katiska-vyyhdissä hänet tuomittiin törkeästä rahanpesusta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho rikoskumppaneineen oli Katiska2:ssa yrittänyt laittomasti hankkia amfetamiiniöljyä, joka saostettaisiin amfetamiinijauheeksi, jota puolestaan jatkettaisiin puhtaalla kofeiinilla kauppatavaraksi.

Sisko ja Ranta-aho olivat viestitelleet kofeiinierän tilaamisesta.

Käräjäoikeus perusteli tänään tuomiossaan, miksi maahantuontien yrityksiä koskevat syytteet – ja samalla myös siskon syyte – hylättiin.

Oikeus katsoi, että syytteiden tueksi esitetty näyttö koostui pääosin rikollisten käyttämän SkyECC-pikaviestisovelluksessa lähetetyistä viesteistä, joissa moninaisesti suunniteltiin huumeisiin liittyviä asioita.

– Myös amfetamiiniöljyn maahantuontia on ideoitu ja suunniteltu mutta riittävää näyttöä siitä, että suunnitelma olisi edennyt rangaistavan yrityksen asteelle ei ole esitetty. Törkeänkään huumausainerikoksen suunnitteleminen ei ole rangaistavaa, käräjäoikeus kertoo tiedotteessaan.

Näin sisarukset viestittelivät

Ranta-aho ja hänen siskonsa olivat viestitelleet joulukuussa 2020 Signal-sovelluksessa kofeiinin hankkimisesta. Viestit ovat nähtävillä poliisin esitutkinnassa.

Oli 12. joulukuuta 2020, kun Ranta-aho sai viestisovelluksessa siskoltaan kuvan 20 kilon kofeiinierän myynti-ilmoituksesta.

Keskustelussa sisko antoi veljelleen tietoja puhtaan kofeiinin hankinnasta, toimittajasta, hinnasta ja ohjeisti, kuinka tarvittava 120 kiloinen kofeiinierä saataisiin nopeasti Suomeen usean henkilön avustuksella. 

– Katoin, että Saksasta sais tilattua 20kg satseina..jos muutama eri tyyppi tilais, niin sen 120kg sais suht nopee kasaan.., sisko kirjoitti.

Kun siskoa kuulusteltiin asiasta, niukkasanaisista vastauksista kertyi poliisille kirjattavaa vain parin sivun verran. Sisko kiisti syyllistyneensä rikoksiin ja myös sen, että puhe kofeiinista olisi mitenkään liittynyt huumausaineen jatkamiseen tai huumerikoksiin.

Katso sisarten välinen viestittely jutun yllä olevalta videolta.

10:22
Katiska-syyttäjä kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja