Niinistö: YK:n uudistamisessa nyt toisenlaista potkua

Presidentti kertoi välttäneensä ilmastonmuutos-sanan käyttöä Trumpin kanssa puhuessaan.

Suomen presidentin Sauli Niinistön mukaan YK:n uudistaminen niin, että lähdetään ihmisten tarpeista, on kannatettava ajatus. Niinistön mukaan kaikki voivat niin ikään olla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa yhtä mieltä siitä, että vanhat keinot eivät ole tuottaneet riittävästi hyvää.

– Ainahan on puhuttu siitä, että asiat pitää tehdä järkevästi ja tehokkaasti, mutta tässä on nyt vähän toisenlainen potku, ainakin lähtöpotkuna, Niinistö sanoi puhuessaan toimittajille New Yorkissa.

Niinistö sanoi kuitenkin olevansa hyvin tietoinen siitä, ettei maailmanjärjestöä uudisteta pelkillä puheilla.

– Ei nytkään voi sanoa muuta kuin että puheet olivat pontevampia, mutta ei minulla ole harhaluuloja, että tätä puheilla parannettaisiin, presidentti sanoi.

Kansainvälisestä ilmastosopimuksesta ja Trumpin kannasta puhuttaessa Niinistö kertoi, että hän itse ei tietoisesti käyttänyt ilmastonmuutos-sanaa keskustellessaan Trumpin kanssa. Niinistö sanoi sen sijaan puhuneensa arktisesta alueesta, mustan hiilen päästöistä ja niiden torjumisesta.

– Sehän on vähän sitä ilmastonmuutoksen torjuntaa, ja aika paljonkin. Vältän kuitenkin ottamasta kantaa siihen, millaisia virallisia ilmoituksia saamme täällä asiasta, Niinistö sanoi.

Tarkkasilmäiset toimittajat huomasivat Niinistön myös vaihtaneen muutaman sanan Trumpin kanssa YK:ssa maanantaina. Niinistön mukaan hän kävi tervehtimässä Trumpia, kun huomasi yllättäen tämän olevan "vapaata riistaa".

– Kiittelin Trumpia vierailusta, ja hän oli kovin tyytyväinen, kun vierailu oli viehättänyt, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö kertoi tunnelmista YK:n yleiskokouksen alla 14:54


Lue myös:

    Uusimmat