Ministeri Skinnari MTV:lle: Saimaan kanavan puukuljetuksista neuvotellaan yhä – aika käy vähiin

2:01
Saimaan kanavan puukuljetusten kohtalo on yhä auki

Suomi hakee edelleen ratkaisua siihen, etteivät puukuljetukset Saimaan kanavalla päättyisi ensi maanantaina. Venäjä on linjannut, että havuraakapuuta ja osin myös lehtipuuta saa marraskuun alusta lähtien tuoda Suomeen vain yhden rajanylityspaikan kautta.

Esimerkiksi Saimaan kanavan puukuljetukset uhkaavat päättyä siis jo ensi maanantaista alkaen. Virkamiestason neuvotteluja käydään silti koko ajan.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) kertoo, että ratkaisua venäläisten kanssa haetaan edelleen.

– Totta kai me hyvässä hengessä metsäteollisuuden kanssa valmistaudumme kaikkiin vaihtoehtoihin, mutta tästäkin kyllä selvitään.

Ulkoministeri Pekka Haavistokin (vihr.) nosti tänään Suomen talouden kannalta merkittävän aiheen esille tavatessaan kollegansa Sergei Lavrovin Norjassa.

– Näytti siltä, että ulkoministeri Lavrov ei ollut tähän asiaan kovin tarkkaan paneutunut, ja totesi, että tämän asian hoitaminen on enemmän Venäjän tullilainsäädännön ja Venäjän tullin asia.

– Otimme esille, että se vaikuttaa paitsi Saimaan kanavan liikenteeseen, niin yleensäkin puukuljetusten määrään ja Suomen puujalostusteollisuuden toimintaedellytyksiin alueella.

Ulkomaankauppaministeri Skinnarin mukaan Venäjän päätöksissä ei ole kyse minkäänlaisesta hybridivaikuttamisesta, vaan halusta tukea maan omaa puunjalostusteollisuutta.

Suomen hallitus on suunnitellut Saimaan kanavalle liki sadan miljoonan euron remonttia. Taka-askelia ei tuoreista käänteistä huolimatta aiota ottaa.

– Kun me kehitämme Suomessa infrastruktuuria, meidän pitää uskaltaa katsoa pitkälle, mutta totta kai tehdä vain järkeviä investointeja. Itse näen, että tämä on sellainen, Skinnari linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja