Niinistö jännitti USA:n vaalitulosta Brysselissä – otti torkut kesken ääntenlaskennan

Ensimmäistä Nato-vierailuaan valmistellut presidentti jännitti USA:n presidentinvaalien tulosta, etenkin kun käänteitä tapahtui tiuhaan tahtiin ääntenlaskennan aikana.

– Tuli jännittävä kisa. Jään koukkuun heti, kun tulee käänteitä, hän kommentoi MTV Uutisille Brysselissä. 

Ja käänteitähän tuli. Floridan kohdalla ensin johdossa oli Trump ja sitten Clinton kiri ohi.

Siinä vaiheessa Florida-seurantaa, kun Clintonin kannatus oli jopa Obaman taannoista kannatusta suurempi, presidentti teki radikaalin päätöksen.

– Siinä vaiheessa ajattelin, että minäpä nukahdan ja nukuin tunnin. Taisin nähdä unia ja heräsin, ja kaikki olikin kääntynyt ylösalaisin.

Donald Trumpin tie presidentiksi sanoin ja kuvin 1:13

Presidentti Niinistö ymmärtää sen, että rajun vaalikampanjan jälkeen vaalien lopputulos saattaa myös huolettaa.

–  On aina mielenkiintoista seurata Trumpin puhetta oman väkensä keskellä. Se oli aivan eri Trump, mitä tähän asti ja voi olla, että tein vähän virhejohtopäätelmänkin, mutta että ne suosionosoitukset, joita hän väeltään sai, eivät olleet enää niin mahtavia kuin kampanjan aikana.

Niinistön mukaan Trumpin puhe oli nyt enemmänkin rauhoittavan sävyinen, ei enää reaktioita nostattava.

"Ei vaikuta Suomen ja USA:n väleihin"

Niinstö ei usko siihen, että vaalitulos vaikuttaisi esimerkiksi Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisiin turvallisuutta koskeviin sopimuksiin millään tavalla.

– Nämä sitoumukset tai aiesopimukset, joita on tehty, ovat aika yleistä laatua.

Kuitenkin tietenkin molempien osapuolien hyväksymiä.

– Ne ovat tietyllä tavalla ehkä enemmän periaatteellisia kanannottoja, enkä nyt usko, että kukaan irtautuu juuri ottamastaan periaattelllisesta kannasta.

Niinistö ei myöskään usko, että Suomella olisi tässä vaiheessa tarvetta rukata omaa turvallisuuspolitiikkaansa, vaikka tilanne on muuttunut arvaamattomammaksi.

Lue myös:

    Uusimmat