Niinistö: "Eurooppa tarvitsee Turkkia enemmän kuin koskaan"

Presidentti Sauli Niinistö ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskustelivat tapaamisessaan maiden välisistä suhteista ja ajankohtaisista politiikan ja talouden aiheista. 

Presidentti Niinistö aloitti presidenttien tiedotustilaisuuden kertomalla pahoittelunsa Turkin lauantaisen pommi-iskun jäljiltä.

- Haluan koko Suomen kansan puolesta esittää syvimmät osanottoni iskussa menehtyille ja koko Turkin kansalle. Tuollainen raakalaismainen teko on teko ihmisyyttä vastaan, Niinistö totesi. 

Niinistö sanoi Turkilla olevan merkittävä rooli Syyrian sodan ja konfliktin kannalta. 

- Eurooppa tarvitsee Turkkia enemmän kuin koskaan. Turkki on tehnyt äärimmäisen suuren työn auttaessaan pakolaisia. Meidän tulee kuitenkin lisätä yhteistyötä EU:n ja Turkin välillä.

Niinistö alleviivasi Turkin merkitystä EU:n tärkeänä strategisena kumppanina ja uskoi yhteistyön kehittyvän jatkossakin.

Ydinturvallisuus myös esillä

Keskusteluissa tärkeässä osassa olivat myös kahdenvälinen kauppa ja bisnessuhteet.

- Näen maittemme välisessä kaupassa paljon potentiaalia ja tätä voimme hyödyntää vielä nykyistäkin paljon paremmin. Uskon, että on paljon yhteistä löydettävää, Niinistö totesi. 

Myös Erdogan uskoi ja toivoi yhteistyön tiivistyvän. Presidentti toivoi lisäksi turismin Suomesta Turkkiin kasvavan. 

Niinistö totesi myös ydinturvallisuusasioiden nousseen esille.

- Yhtenä tärkeänä aiheena on ollut yhteistyö ydinvoimaturvallisuuden saralla. 

Niinistö kertoi Suomen ja Turkin ydinturvallisuusviranomaisten allekirjoittaneen yhteisymmärryspöytäkirjan yhteistyön edelleen tiivistämisestä. 

Lue myös:

    Uusimmat