Pekka Haavisto kommentoi Turkin Nato-vastahankaisuutta Ruotsin ja Yhdysvaltain ulkoministerien kanssa

13:55
KATSO VIDEO: Ulkoministerit Haavisto ja Blinken pitivät tapaamisensa jälkeen infotilaisuuden

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää yhdessä Ruotsin ja Yhdysvaltain ulkoministerien kanssa tiedotustilaisuuden Yhdysvalloissa.

Haaviston kanssa tilaisuudessa ovat Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström.

Tiedotustilaisuuden oli määrä alkaa kello 18 Suomen aikaa, mutta Blinken aloitti tiedotustilaisuuden vasta puoli seitsemän aikaan.

– Ruotsi ja Suomi ovat valmiita olemaan Naton jäseniä, Blinken totesi tilaisuudessa.

Hän kehui maiden työtä kansainvälisissä kriisinhallintatilanteissa ja ylisti niiden yhteistyötä saumattomaksi.

Hän myös nosti esille Ruotsin ja Suomen panoksen Ukrainan tukeamisessa.

Blinken vakuutti tilaisuudessa uskovansa, että Suomi ja Ruotsi saadaan Nato-jäseniksi tulevaisuudessa Turkin esittämistä huolista huolimatta. Hän kertoo, että Turkin huoliin ollaan myös pyritty vastaamaan.

Haavisto viittasi Turkin vastahankaisuuteen

Puheessaan Haavisto korosti sen tärkeyttä, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys etenevät samanaikaisesti.

Hän viittasi myös Turkin viivyttelyyn Suomen Nato-jäsenyyden osalta, mainiten, että Suomi ottaa kaikkien Nato-jäsenmaiden huolet vakavasti.

Hän vakuutti, että prosessi ja neuvottelut Turkin kanssa jatkuvat. Selkeä suunnitelma ja päivämäärä Turkin päätökselle Nato-hakemukseen puuttuvat yhä, ja Haavisto toteaa Suomen toivovan, että päätös tulisi mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Puheessaan Haavisto totesi, että tulee tunnistaa, että Venäjän hyökkäävä käytös on laitonta, ja pakotteita sitä kohtaan tulee jatkaa niin pitkään kuin on tarve.

"On tärkeää käydä säännöllistä vuoropuhelua Yhdysvaltojen kanssa"

Ministerien keskustelunaiheena olivat muun muassa Nato-jäsenyysprosessin eteneminen ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

– On tärkeää käydä säännöllistä vuoropuhelua Yhdysvaltojen kanssa Euroopan turvallisuudesta. Suomi on sitoutunut tukemaan Ukrainaa yhteistyössä EU:n ja kumppaneidemme kanssa. Arvostamme Yhdysvalloilta saamaamme tukea Suomen Nato-jäsenyydelle, Haavisto totesi aiemmin tiedotteessa.

Huomenna Haaviston matkan on määrä jatkua Washingtonista New Yorkiin, jossa hän tapaa YK:n pääsihteeri António Guterresin ja YK:n johtohenkilöitä, jotka vastaavat rauhanrakennus- ja humanitäärisistä kysymyksistä. Näissä keskusteluissa on määrä puhua Venäjän hyökkäyssodan kansainvälisistä vaikutuksista sekä ajankohtaisista alueellisista tilanteista esimerkiksi Lähi-idän, Persianlahden ja Afrikan sarven alueella.

Juttua ja sen otsikkoa päivitetty 8.12. kello 18.40: Tiedotustilaisuus on alkanut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja