Yhdysvaltain ulkoministeri Haavisto-tapaamisessa: "Olen varma, että Suomi ja Ruotsi ovat pian Naton jäsenmaita"

Haavisto tapasi Blinkenin Washingtonissa – Yhdysvallat on luottavainen Turkin, Suomen ja Ruotsin Nato-kiistan selviämiseen 3:23
MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen haastatteli Pekka Haavistoa tiedotustilaisuuden jälkeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin Washingtonissa tänään.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken ja ulkoministeri Pekka Haavisto kiittivät toisiaan tiedotustilaisuudessa ja korostivat Suomen ja Yhdysvaltojen vahvoja suhteita. Blinken kertoi tämän päiväisen keskustelun pohjautuneen pitkälti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

– Yhdysvallat tukee täysin Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon ja olen varma, että molemmat maat ovat pian jäsenmaita, Blinken sanoo.

Hän kiitteli maiden yhteistyötä ja totesi, että Suomi voi luottaa Yhdysvaltoihin ja Yhdysvallat voi luottaa Suomeen.

Blinken kertoi myös, kuinka Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki jäsenyyteen vaadittavat kriteerit. Blinken toi esiin Suomen Nato-jäsenyyden demokraattisen prosessin ja vahvan kansantahdon. 

– Siirtyminen (Natoon) perustui kansan vahvaan tahtoon. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan kolme neljäsosaa halusi maan liittyvän puolustusliittoon. 

Blinkenin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin yritys heikentää Natoa ei onnistunut, vaan Venäjän hyökkäys on yhdistänyt puolustusliittoa ja saanut uusia maita hakemaan Naton jäseneksi.

– Nato on ja tulee aina olemaan puolustusliitto. Nato ei hae konflikteja vaan pyrkii ehkäisemään niitä, Blinken sanoo.

"Otamme vakavasti jokaisen Nato-maan huolet"

Haavisto kertoi omassa puheenvuorossaan Suomen Nato-jäsenyyden hakuprosessista. Hän sivusi myös tilannetta Turkin kanssa.

– On ymmärrettävää, että erilaiset aiheet nousevat esille eri Nato-jäsenmaiden kanssa. Suomi on ollut aktiivisesti yhteydessä Turkin kanssa, olen vieraillut siellä kahdesti tänä keväänä. Haluamme jatkaa keskustelua liittolaisten kanssa. Otamme vakavasti jokaisen Nato-maan huolet, Haavisto sanoo.

Haavisto sanoi Suomen tuomitsevan Venäjän toimet Ukrainassa ja vaativan sotatoimien lopettamista välittömästi. Haavisto kertoi myös, kuinka Suomi on auttanut Ukrainaa. Myös tavalliset suomalaiset ovat osallistuneet avunantoon.

– Tavalliset suomalaiset ovat osoittaneet solidaarisuutensa Ukrainalle ja pakoon lähteneille ukrainalaisille, Haavisto totesi.

Haavisto oli Washingtonissa kolme päivää kestävällä vierailulla.


Lue myös:

    Uusimmat