Mainos

Niinistö: EU-maat suhtautuvat talouteen realistisemmin

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan EU-maiden johtajat suhtautuvat aiempaa realistisemmin Euroopan talouskehitykseen.

Niinistön mukaan tämä oli selvästi nähtävissä tänään alkaneessa EU:n huippukokouksessa.

-Tietynlaista ylioptimismia, jota Euroopassa on nähty talouden tulevaisuudesta, ei ollut havaittavissa, Niinistö sanoi EU:n Barcelonan huippukokouksen aamupäivän istunnon jälkeen.

Niinistön mukaan EU on pettynyt siihen, että siitä ei ole ollut maailman talouden veturiksi kuten vuosi sitten toiveikkaasti kuviteltiin. Kokouksessa käytiin yleiskeskustelu talouspolitiikasta. EU:n johtajat näkivät varovaisia merkkejä talouden piristymisestä, mutta tulevaisuuden ennakointi pitemmälle katsottiin ennenaikaiseksi. Esillä oli mm. vertailua Euroopan ja Yhdysvaltain välillä.

- Erot Yhdysvaltain talouskehitykseen puhuttavat yhä enemmän ja myöskin syyt, mistä erot johtuvat, Niinistö sanoi.

Vertailussa pohdittiin mm. työmarkkinoiden toimivuutta ja tehokkuutta. Työvoiman liikkuvuus ja työnteon kannustaminen ovat edelleen Niinistön mielestä avainasemassa.

EU-johtajien välillä on erilaisia näkemyksiä siitä, miten pitkälle työmarkkinoiden joustavuutta pitäisi kehittää. Muun muassa Britannian Tony Blairin, Italian Silvio Berlusconin ja Espanjan Jose' Maria Aznarin esittämät vaatimukset työmarkkinalainsäädännön uudistuksista ovat ärsyttäneet työmarkkinajärjestöjä eri maissa.

Yksimielisyyttä tästä "työreformista" ei odotettu syntyvän. Niinistön mukaan Lissabonissa kaksi vuotta sitten asetetut tavoitteet talousuudistusten vauhdittamisesta otetaan kuitenkin vakavasti.

Niinistö sanoi, että pääministeri Aznar tulee esittämään kokoukselle hyvin konkreettisia päätösesityksiä. EU:lla on nyt kahdeksan vuotta aikaa saavuttaa asettamansa tavoite ja kehittyä maailman kilpailukykyisimmäksi talousalueeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.