Niinistö ennustaa Ylellä tiukkaa vääntöä hallitusneuvotteluihin – "Katsotaan, kuinka käy"

Sauli Niinistö kaivoi kuvetta lapsille:"Voitte ostaa jäätelöä" 1:39
Pari viikkoa sitten Niinistö vastaanotti vappukukan ja palkitsi lapset setelillä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö seuraa tarkasti hallitusneuvotteluita. Hän kertoo Ylen Ykkösaamussa seuraavansa neuvotteluja lähinnä tiedotusvälineiden kautta. 

– Ilmapiiristä on vaikea sanoa. Ne ovat aina varsin tiukat neuvottelut. Katsotaan, kuinka käy, Niinistö sanoo. 

Niinistö ennustaa hallitusneuvotteluista tiukkaa vääntöä.

Yksi neuvottelujen teemoista on ollut valtion velkaantuminen. Presidentin mukaan maailmantalouden ennusteet eivät ole parhaat mahdolliset. Niinistön mukaan puheet jatkuvasta säästämisestä ovat erikoisia, kun mitään ei ole jäänyt säästöön.

– Sitä kuulee sanottavan, että ”nyt saa säästäminen riittää”. Minun kielenkäytössäni säästäminen tarkoittaa sitä, että jotakin jää säästöön. Ei tässä kyllä mitään säästetty ole kymmeneen vuoteen. Päinvastoin.

Presidentti Niinistö uskoo, että hallitusneuvotteluissa löytyy tarvittava ”liima” osapuolten välillä, jos se on löytyäkseen.

Kommentoi istumapaikkajärjestysriitaa

Ulkopoliittisessa peruslinjassa ei presidentin mukaan ole tapahtunut sen suurempia muutoksia. Niinistö korosti puhuessaan useaan otteeseen monenkeskisyyttä.

– Monenkeskisyyden korostaminen on nyt äärimmäisen tärkeää. Se on ainoa tapa ratkaista ilmastonmuutos ja kaikki kehityskysymykset. Sen vuoksi tämä monenkeskisyys, joka on ikään kuin muotoseikka, pitäisi saada takaisin. 

Niinistö saa Suomen ulkopolitiikan johtoon mahdollisesti uudet lähimmät kollegat. Henkilöillä tai kemioilla ei presidentti Niinistön mukaan ole kovin paljon väliä kyseisessä ketjussa.

– Asioistahan siinä keskustellaan. Eivät ihmiset niin paljon toisistaan poikkea loppujen lopuksi.

Niinistö kommentoi myös kohua herättänyttä muutosta eduskunnan istuntosalin istumapaikkajärjestyksessä: 

– Aina, kun joku asia alkaa istumapaikkariidasta, olen kyllä poistunut takaviistoon.

Lue myös:

    Uusimmat