Katso Niinistön viimeinen puhe eduskunnalle: Vaatii puolue- ja vaalikaudet ylittävää yhteistyötä – "Ei se siitä muutu, että pysytään juoksuhaudoissa"

Kuuntele presidentti Sauli Niinistön viimeinen puhe valtiopäivillä 11:22
Katso presidentti Niinistön puhe kokonaisuudessaan.

Presidentti Sauli Niinistö väläytti puolue- ja vaalikaudet ylittävää yhteistyötä Suomen taloushaasteiden ratkaisemiseksi. 

Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa eduskunnalle pitämässään puheessa, että Suomessa talous sakkaa pahasti ja pysyvästi verrattuna muihin Pohjoismaihin.

– Ei se siitä muutu, että etsitään syypäitä ja pysytään juoksuhaudoissa. Siitä se voisi muuttua, että nostetaan paljas totuus pöydälle ja heitetään ennakkoasenteet ja vakiofraasit nurkkaan. Pohjaksi voisi päättää lopputuloksen, että dynaaminen talous ja työelämän perusturva eivät ole toisiaan poissulkevia. Sitten on vain perille puskettava. Olisikohan eduskunta valmis vetämään tällaista puolue- ja vaalikaudet ylittävää työtä? Niinistö kysyi.

Kuuntele presidentti Sauli Niinistön viimeinen puhe valtiopäivillä 11:22
Katso presidentti Niinistön puhe kokonaisuudessaan.

Hän huomautti, ettei Suomessa ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua 16 vuoteen ja samaan aikaan julkisen sektorin tuntuva velkaantuminen on jatkunut.

– On siirrytty pysyvästi velkaperusteiseen ylläpitoon.

"Suomessa pidetty pää kylmänä"

Niinistö kommentoi puheessaan myös Suomen rajaturvallisuutta ja Venäjän hybridivaikuttamisoperaatioita. Niinistön mukaan Venäjä ei ole onnistunut operaatioissaan Suomen itärajalla.

– Suomessa on pää pidetty kylmänä, eripuran kylväminen ei ole onnistunut. Tilannekuva on pysynyt yhtenäisenä ja toimista on vallinnut suhteellisen laaja yksimielisyys, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi puheessaan, että kansainvälistä turvapaikkasäännöstöä voidaan väärinkäyttää eräänlaisena Troijan puuhevosena, mitä turvapaikkasäännöksiä aikoinaan laadittaessa ei osattu kuvitellakaan.

Niinistö arvioi, että koittava kevät voi olla rajaturvallisuuden näkökulmasta haastava.

– Voi olla, että poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellista ajattelua. Samalla laillisen järjestyksen ydin on varjeltava, Niinistö sanoi.

Kiitti yhteistyötä eduskunnan kanssa

Niinistö avasi keskiviikkona valtiopäivät viimeistä kertaa presidenttikaudellaan. Hän kiitti puheessaan eduskuntaa hyvästä yhteistyöstä vuosien varrella. Hän sanoi aina pitäneensä ensiarvoisen tärkeänä vahvaa yhteydenpitoa eduskuntaan, joskus jopa hallituksia avoimemmin.

Hän mainitsi kaudellaan aloitetut säännölliset tapaamisen valiokuntien kanssa.

– Olen pitänyt niitä suuressa arvossa ja ne ovat antaneet aineksia myös omaan ajatteluuni. Jo alkutaipaleella totesin, että niistä syntyy epämuodollista parlamentaarista katetta presidentin toimille.

Lue myös:

    Uusimmat