Presidentti Niinistö nosti esille huoltaan talouspolitiikasta: "Jos viesti on se, että rahaa on..."

Niinistö taloudesta: "Kovasti olisi toivottu, että boomerit ovat väärässä, mutta näin ei tainnutkaan olla" 0:48
Katso sanasta sanaan, miten Niinistö kommentoi talouden lainalaisuuksia ja sitä, miten valtion talouspolitiikka vaikuttaa kansalaisten asenteisiin.

Talouspolitiikan on oltava paitsi kestävää, myös viesti kansalaisille. Näin ajattelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistöltä kysyttiin Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa, kuinka huolissaan hän on Suomen taloustilanteesta ja ovatko hallituksen toimet riittäviä.

Vuosien 1996–2003 valtiovarainministeri ja tarkan markan poliitikoksi profiloitunut Niinistö arveli, ettei hänen talouspoliittinen ajattelunsa ole jäänyt epäselväksi.

Hän kuitenkin nosti esille sen, ettei julkisessa taloudessa ole tärkeää vain kestävyys tulevaisuutta ajatellen, vaan myös sen lähettämä viesti kansalaisille siitä, miten omaa taloudenpitoa kannattaa määrittää.

– Minua on nyt vähän arveluttanut, miten siinä on mahtanut käydä, Niinistö sanoi.

– Jos viesti on se, että rahaa on, sitä saa lisää, velkaakaan ei tarvitse maksaa ja korkoa ei ole. Vaikka sillä perustellaan julkista taloutta, kun tavalliset ihmiset lukevat ja suunnittelevat, että uskaltaisiko nyt ostaa asunto-osakkeen jossa taloyhtiön velka on 80 prosenttia eikä itse tarvitse paljoakaan rahaa, helposti päätyy siihen, että juu ei korkoakaan ole. 

Nollakorkojen ajoista on palattu jälleen tilanteeseen, jossa sekä yksityiset suomalaiset että julkiset tahot joutuvat maksamaan ottamistaan lainoista merkittäviä korkomenoja.

– Tänään törmätään siihen, että talouden totuudet eivät muuttuneet. Niin kovin kuin olisi toivonutkin, että boomerit ovat väärässä, ei taitanut näin käydä.

Presidentti pysytteli ulkopolitiikassa

Presidentti Niinistö linjasi politiikan toimittajien tilaisuudessa, ettei halua vastata suoraan sisäpolitiikkaa koskettaviin kysymyksiin. 

Näin ollen presidentiltä ei kuultu juuri ajatuksia liittyen esimerkiksi hallitusta ympäröivään rasismikohuun.

Talouspolitiikkaa koskevan kysymyksen esitti Maaseudun Tulevaisuus -lehti. Ennen vastaamista presidentti halusi erikseen varmistaa toimittajalta, mikä on Maaseudun Tulevaisuuden linja siinä, saako presidentti ottaa kantaa aiheeseen.

– En kovin mielelläni nimittäin lausu lehdelle, joka tuomitsee saman tien, että mitäs menet puhumaan. Tästäkin on kokemuksia, Niinistö totesi.

Presidentti Niinistö on järjestänyt yllätystempauksen syntymäpäiviensä kunniaksi – mukana Käärijä, kansanedustajia ja paljon kansaa 12:19
Video: Presidentti Niinistö järjesti syntymäpäivänsä kunniaksi yllätystempauksen 27.8.

Lue myös:

    Uusimmat