MTV Uutiset selvitti venäläisten maakauppoja Suomessa – Kaarinasta ostettiin 1,1 miljoonan euron kiinteistö

MTV Uutiset selvitti venäläisten maakauppoja Suomessa – halvimmillaan kiinteistön on saanut 600 eurolla 5:41
Mihin käyttöön venäläiset ostavat kiinteistöjä Suomesta? Katso MTV:n selvitys

MTV Uutiset selvitti, minkälaisia kiinteistöjä Suomesta on myyty venäläisille alkuvuoden aikana.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole vaikuttanut venäläisten haluun ostaa kiinteistöjä Suomesta. Venäläisille on myönnetty alkuvuoden aikana (30. maaliskuuta mennessä) 66 kiinteistön ostolupaa Suomesta, eikä ostotahdissa näy muutoksia sodan syttymisen jälkeen. 

Venäläiset ostavat kiinteistöjä mielellään itärajan tuntumasta, jossa hinnatkin pysyttelevät maltillisina. 

MTV tutki alkuvuoden kiinteistökaupat – tämän hintaisia maita venäläiset ovat Suomesta ostaneet 1:50
Katso tiivistys videolta: Tämän hintaisia maita venäläiset ovat Suomesta ostaneet

Huokeita hintoja selittää ostettuihin kiinteistöihin usein kuuluvat purkukuntoiset rakennukset ja se, että ostettu kiinteistö on kuulunut osaksi kuolinpesää ja perikunta on halunnut kiinteistöstä nopeasti eroon.

Halvimmillaan kiinteistön on saanut Savonlinnasta 600 eurolla. Halvimmassa kaupassa kyse on hehtaarin alueesta, joka liitettiin osaksi ostajan aiemmin hankkimaa kiinteistöä.

Toiseksi halvin kauppa on tehty niin ikään Savonlinnassa. 3250 eurolla on saanut 0,0970 hehtaarin tontin heikkokuntoisella asuinrakennuksella. 

Yli puolen miljoonan maakaupat harvassa

Alkuvuoden kauppojen keskihinta asettuu 113 000 euroon.

Puolustusministeriön mukaan venäläiset ostavat yli puolen miljoonan kiinteistöjä Suomesta vain harvoin. Tällaisia kauppoja onkin alkuvuoden aikana tehty ainoastaan kaksi kappaletta.

Hintavin ja samalla ainoa yli miljoonan euron kauppa tehtiin kaarinalaisesta kiinteistöstä. 1 100 000 euron kiinteistö hankittiin asuinkäyttöön. 

Seuraavaksi eniten on pulitettu Tahkolla sijaitsevasta yritys- ja liiketoimintaan hankitusta kiinteistöstä. Kauppaan kuului myös keskeneräinen asuinrakennus.

Suositun laskettelukeskuksen kupeesta ostetun kiinteistön kauppahinnaksi muodostui 800 000 euroa. 

Savonlinna houkuttelee

MTV Uutiset luokitteli venäläisten alkuvuonna (25. maaliskuuta mennessä) ostamia kiinteistöjä paikkakunnittain. 

Eniten kiinteistöjä, 10 kappaletta, oli ostettu Savonlinnasta. Kallein savonlinnalaiskiinteistö maksoi  137 000 euroa. Kyseessä oli vapaa-aika ja virkistyskäyttöön ostettu rantatontti.

Myytyjen kiinteistöjen hintojen keskiarvoksi Savonlinnassa muodostui 30 335 euroa.

Toiseksi eniten kiinteistöjä ostettiin Imatralta (5) ja kolmanneksi Ruokolahdelta (4). Luvan saaneet kiinteistöt on hankittu suurimmaksi osin vapaa-ajan- tai asuinkäyttöön. 

Sota tiukentanut hakemusten tarkastelua 

Vuodesta 2020 lähtien kaikkien EU- ja ETA -maiden ulkopuolisten kiinteistön ostajien tulee hakea lupa maanhankintaan puolustusministeriöltä. Venäläiset eivät tarvitse erillistä lupaa asunto-osakkeen ostoon, vaan laki koskee kiinteistöostoja.

Lakimuutoksen taustalla oli huoli siitä, että ulkomaalaiset omistukset voisivat olla uhka Suomen turvallisuudelle strategisten kohteiden, kuten varuskuntien, vesi- tai sähkölaitosten, tutka- ja radioasemien tai lentokenttien läheisyydessä.

Venäläisten maakauppojen kohdalla suurta huolta ei ole tuntunut olevan, sillä yhtään hakemusta ei ole hylätty, eikä jo tehtyjä kauppoja ole purettu.

Tänä vuonna 30. maaliskuuta mennessä lupia on myönnetty 66 kappaletta.

Jos kauppaa käytäisiin samaan tahtiin kuin alkuvuonna, vuoden lopussa venäläiset olisivat ostaneet 271 kiinteistöä Suomesta. Tahti kuitenkin tasoittunee vuoden mittaan niin kuin aiempina vuosina on käynyt.

Puolustusministeriön mukaan sota Ukrainassa on tiukentanut hakemusten tarkastelua. MTV Uutiset kertoi aiemmin, että Puolustusministeriö haluaa tiukentaa mahdollisuutta lupien hylkäämiseen tai ainakin jäädyttämiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat