Niikko kiistää vihjailut Kiina-kytköksistä: "En omista Realmax Oy:n osakkeita, kaksoisroolia ei ole ollut"

Perussuomalaisten kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko kiistää sidoksensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä. Hän kuitenkin vahvistaa omistaneensa aiemmin 20 prosenttia kiinalaistaustaisesta yrityksestä.

Niikon mukaan hänen osakkuutensa Realmax Oy -nimisessä suomalaisyhtiössä kesti neljä kuukautta yrityksen perustamishetkestä.

– Suomen Kuvalehden juttu luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa. Minulla ei ole yritystoimintani suhteen mitään salattavaa. En omista Realmax Oy:n osakkeita, Niikko sanoo.

Suomen Kuvalehti uutisoi tänään perussuomalaisten kansanedustajien Mika Niikon ja Ville Vähämäen salanneen kytköksiään kiinalaisyritykseen. He eivät ole julkistaneet osakkuuttaan yritykseen.

Kyseessä on Kiinan valtion rahoittama Realmax Group -teknologiakonserni, joka ilmoitti joulukuussa 2017 investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla.

– Olin Realmax Oy -nimisen suomalaisen yrityksen osakas kahdenkymmenen prosentin osuudella. Omistus kesti vajaan neljän kuukauden mittaisen ajanjakson alkaen yrityksen perustamishetkestä. Luovuin osuudestani 11.10.2017 samalla viidensadan euron nimellisarvolla, jolla osakkeet kesällä ostin, Niikko kertoo tiedotteessa.

– Luovuin osakkeista samaan aikaan, kun perustimme kansanedustajien kanssa eduskuntaan vienninedistämisfoorumin välttääkseni kaikki eturistiriidat.

Kiistää kaksoisroolin

Nikko kiistää salanneensa asian julkisissa ilmoituksissa, ja sen, että hän olisi edistänyt yhtiön toimintaa poliitikon roolissa.

Niikolta on jo ehditty vaatia selvitystä asiasta.

– Minulla ei ole missään vaiheessa ollut kaksoisroolia, jossa olisin edistänyt kansanedustajan työssäni omistamieni yritysten etua. Julkisissa ilmoituksissani en ole salannut mitään. Olen ilmoittanut kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat omistukseni. Minulla ei ole taloudellisia sidoksia mihinkään kiinalaiseen yritykseen.

Niikon mukaan viennin- sekä matkailun edistäminen kuuluu kansanedustajan työnkuvaan.

– Olen edistänyt Suomen etua ja kauppasuhteita Kiina-ystävyysryhmän ja vienninedistämisfoorumin puheenjohtajan roolissa. Roolini muututtua tultuani valituksi ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaksi luovuin näistä tehtävistä.

Kiinan valtio tai mikään valtiollinen toimija ei ole kohdistanut Niikon mukaan häneen vaikuttamisyrityksiä.

– Olen kansanedustajana sitoutunut valvomaan Suomen kansallista etua kaikessa sisä- ja ulkopoliittisessa toiminnassa.

Kokoomuksen Virolainen vaatii selvitystä

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen, kok., ehti jo vaatia valiokunnan puheenjohtajalta selvitystä Kiina-yhteyksistään.

 –  Valiokunnan on saatava pikaisesti Niikolta selvitys asiaan. Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti, Virolainen toteaa tiedotteessa.

Virolainen muistuttaa, että ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajalta odotetaan nuhteettomuutta ja avoimuutta.

– Ulkoasiainvaliokunta käsittelee erittäin luottamuksellisia kansalliseen turvallisuuteen ja ulkosuhteisiin liittyviä asioita. Paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia ja edellyttävät puheenjohtajalta kattavaa selvitystä asiaan, kirjoittaa Virolainen.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ei pidä jatkoselvitystä tarpeellisena.

Lue myös:

    Uusimmat