NHL:ssäkin pelannut suomalainen huippuvahti paljastaa – saattaa pelata Mestiksessä tällä kaudella: "Missään nimessä ei ole tarkoitus lähteä mihinkään rahastamaan"

7:10
Karri Rämö ja Ilari Melart vierailivat Mestarien pöydässä puhumassa loukkaantumisista ja niiden seurauksista.

Karri Rämö on edelleen ilman sopimusta. Kokenut maalivahti ei pelannut viime kaudella ainuttakaan runkosarjaottelua pahan loukkaantumisen takia. Nyt hän avaa hieman tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Rämön peli kulki ja koppi tarttui, kun 33-vuotias maalivahti valmistautui viime kauteen Avangard Omskin riveissä.

Harjoitusottelussa iski kuitenkin seinä vastaan karulla tavalla, kun Rämö loukkasi pahasti polvensa.

– Se tuntui vähän siltä, kuin polvi olisi räjähtänyt. Aika nopeasti huomasi, ettei pelin jatkumisesta tule mitään ja siitä tiesi samantien, että joku on mennyt vähän pahemmin. Ennen sitä kaikki meni hyvin, peli kulki tosi hyvin ja koko alkukausi meni hyvin. Sitten se vain napsahti, Rämö muistelee MTV Urheilulle.

Käytännössä heti oli myös selvää, että Rämön kausi olisi mahdollisesti paketissa. Leikkauksen jälkeen alkoi pitkä kuntoutusjakso, jonka aikana hän oli koko ajan joukkueen mukana. Hän kävi myös Saksassa kuntouttamassa polveaan.

Rämö toipui kuitenkin pelikuntoon jo ennen viime kauden päättymistä ja mies olikin täynnä pelihaluja pitkän toipumisjakson jälkeen. Avangard oli kuitenkin toista mieltä.

Rämö ei päässyt tolppien väliin, sillä valmennus ei halunnut sekoittaa joukkueen pakkaa. Päätös oli pettymys.

– Totta kai se tilanne oli tosi vaikea. Asetin itselleni tähtäimeksi, että yritän tehdä kaikkeni, minkä pystyn, jotta pystyn pelaamaan vielä sillä kaudella. Jos olisi ollut joukkueen ajatuksissa se, että minä vielä pelaan, olisin silloin pelannut, Rämö toteaa.

Kyseessä oli sama vamma, jonka Rämö koki vuonna 2016.

Kun vastaavasta loukkaantumisesta oli aiempaa kokemusta, helpotti se tavallaan uutta kuntoutumisjaksoa. Rämö tiesi, mitä odottaa pitkältä ja rankaltakin toipumisjaksolta.

– Löysin osaavat ihmiset, joiden kanssa pystyi keskustelemaan, miten homma etenee ja pääsimme vähän jakamaan eri tapoja: miten he näkevät sen asian ja mitä oltiin aikaisemmin tehty. Sen jälkeen saimme kasaan hyvän paketin ja henkisesti oli aika tärkeää, että tiesin itse, mitä olin tekemässä. Sen takia jaksoi joka päivä vääntää.

Pelicans ja Peliitat

Rämö on ollut viime kauden jälkeen ilman pelaajasopimusta.

Kesällä ja viime aikoina hän on viettänyt aikaa rauhassa kotonaan. Elokuussa Rämö pelasi kaksi harjoitusottelua, kun hän torjui kiekkoja Pelicansin ja Mestiksessä pelaavan Heinolan Peliittojen verkon suulla.

– Se oli ihan siistiä pelata Pelicansin paidassa ja vieläpä Hämeenlinnassa, jossa olen aiemmin pelannut.

Hämeenlinnassa pelatun ottelun jälkeen Rämölle ilmeni tilaisuus pelata Peliittojen maalilla Pelicansia vastaan.

– Valmentajat olivat tuttuja ja seurajohtokin oli tuttu, joten he kysyivät, että haluaisinko pelata sen pelin, Rämö kertoo ja jatkaa:

– Väänsimme lyhyen sopimuksen ja pääsin pelaamaan ensimmäisen pelini Heinolan edustusjääkiekon paidassa. Nimihän vaihtui minun ajoistani HeKistä Peliittoihin, mutta oli hienoa pelata Heinolassa. En muista, olisinko Pelicansin A-nuorissa viimeksi Heinolassa pelannut maalissa.

Vaikka viime kaudet ovat olleet rikkonaisia, uskoo Rämö silti, että hänellä on vielä runsaasti annettavaa. Tavoite on saada sopimus niin kovatasoisesta sarjasta kuin vain mahdollista.

Rämö paljastaa, että on keskustellut muutamien seurojen kanssa.

– Emme ole saaneet aikaiseksi sellaista kokonaisuutta, joka toimisi kaikille. Ei tässä kiire kuitenkaan ole, tämä palvelee hyvin minuakin, kun pääsen omalla aikataululla vielä menemään, eikä ole mitään pakkoa pelata peräkkäisinä päivinä tai montaa kertaa viikossa.

– On kuitenkin aika monta polvileikkausta viimeiseen kolmeen vuoteen tehty, niin sitä pystyy aika nopeasti pilaamaan tehdyn työn. Nyt odotetaan, että sopiva paikka löytyy, Rämö jatkaa.

Kiirettä ei siis ole, mutta silti tavoitteena on saada sopimus syyskuun aikana.

– Voi olla, että pelaan jopa Peliitoissa muutaman pelin, jotta saan pelirasitusta alle. Ja ehkä sitten joukkueet näkevät, että olen varmasti kunnossa ja uskaltavat ottaa minut. Etten tule puolikuntoisena mihinkään joukkueeseen.

Hetkinen, onko siis mahdollista, että Karri Rämö, joka on pelannut NHL:ssä ja KHL:ssä, nähdään jopa Mestiksessä?

– Se on yksi mahdollisuus, Heinolassa voisi saada pelejä. Mutta katsotaan nyt, mihin suuntaan tämä homma menee. Mestiskin alkaa vasta tämän kuun lopussa ja täytyy kaikki sopimustekniset asiat katsoa. Tärkeintä niissä peleissä olisi, että saisi pelejä alle, Rämö vastaa ja jatkaa:

– Pelasin ne kaksi peliä ja oma pelaaminen tuntui tosi hyvältä. Vaikka oli pitkä tauko alla, niin ei tuntunut siltä, että olisi ollut hakemista. Jotta saan joukkueita ymmärtämään, että olen kunnossa, se vaatii pelejä.

"Varmasti tulee tarvetta maalivahdille"

Kun seurat pestaavat ulkomaalaisia pelaajia, odotetaan heiltä heti tulosta. Seurat eivät siten mahdollisesti uskalla sitoutua pelaajaan, jolla on alla pitkä loukkaantuminen, vaikka pelitaidot olisivatkin tallella. Sama pätee, vaikka pelaaja neuvottelisi kotimaassaan pelaavan joukkueen kanssa.

Tämän tiedostaa myös Rämö.

– Sehän on kaikkein vaikeinta saada seurat uskomaan sen, että kaikki on kunnossa. Mihin tahansa menen, sopimus aika varmasti tulee sisältämään jonkinlaisen koeajan. Se joukkue, mihin menen, sen pitää toimia molemmille. Molemmat ymmärtävät tilanteen, eikä missään nimessä ole tarkoitus lähteä mihinkään rahastamaan. Olen luottavainen, että joku paikka löytyy ja että olen kunnossa.

Urallaan monissa liemissä marinoitunut huippuvahti olisi vahvistus monelle liigaseurallekin.

Rämö myöntääkin, että SM-liiga on vaihtoehto, mutta hän huomauttaa tärkeästä ilmiöstä, joka vaikuttaa pelaajamarkkinoilla.

– Kyllä Liigakin on ihan mahdollinen. Se vaan, että monella liigaseuralla tuntuu olevan sellainen tarkoitus, että ajetaan nuoria maalivahteja sisään, ennemmin, kuin otetaan vanhoja veskareita sisään. Katsotaan, miten kaudet pyörähtävät käyntiin, varmasti tulee seuroille tarvetta maalivahdille.

Rämö on urallaan pelannut NHL:ssä Calgary Flamesin ja Tampa Bay Lightningin verkon suulla. Kun miehen tavoite on pelata niin korkealla kuin mahdollista, on myös NHL jollain tasolla mielessä.

– Ei minulla ole tarkoitus vain pelailla muutamaa vuotta, kyllä satalasissa satsaan vielä. Ja ehkä se (NHL) on vielä mahdollista, mutta kyllähän se on aika kivinen tie. Sielläkin joukkueet nuorentuvat ja maalivahtiosastot nuorentuvat kovaa vauhtia. Pitäisi saada muutama hyvä kausi alle, sitten se voisi olla mahdollista, Rämö päättää.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja