NHL-pelaajat kovia kofeiininkuluttajia, mutta osataan sitä Jokereissakin – kaudessa kuluu jopa 200 kiloa kahvia

NHL-pelaajien kahvinkulutus on noussut puheenaiheeksi Washington Postin laajan jutun takia. KHL-joukkue Jokerit kuluttaa niin ikään kahvia valtavia määriä kauden aikana. Onko kofeiinista jotain hyötyä urheilusuoritukseen? 

Washington Postin jutun päähenkilönä on Washington Capitalsin kovanaama Tom Wilson, jonka mukaan kahvi on paras sallittu piriste. Capitalsin ja Anaheim Ducksin ex-valmentaja Greg Smith totesi, että kahvi on ollut jo pitkään kova juttu kopeissa.

Jääkiekkomaailmassa pätevät pitkälti samat lainalaisuudet, mantereesta riippumatta. Kahvi on suosittu nautintoaine Jokereidenkin pukukopissa.

Jokerit käyttää 125 gramman kahvisäkkejä, joista tulee yhteensä 14 kuppia valmista tavaraa. Varustepäällikkö Esa Maunula laskee, että päivisin säkkejä kuluu viitisen kappaletta, mikä tarkoittaa noin seitsemän pannullista herkkujuomaa.

– Kun kauden aikana painetaan lähes joka päivä menemään, niin kahvin määrä nousee varmasti 150–200 kiloon, Maunula sanoo.

Kun pelaajat ja taustahenkilöt laskee mukaan, jakajiakin on kolmisenkymmentä. Tosin osa juo teetä.

– Varsinkin aamuisin kahvi on kova juttu, kun tullaan hallille. Loungessa vaihdetaan kuulumiset kahvikupin äärellä, Maunula sanoo.

Vieraiskiertueilla Jokereilla on suomalaiset kahvit mukana, koska esimerkiksi Venäjällä teen juominen on kahvittelua huomattavasti suositumpaa.

Miten monta kahvinkeitintä kuluu vuodessa?

– Kyllä samoilla keittimillä on menty monta vuotta.

Hyvä renki, huono isäntä

Kofeiini on maailman laajimmin käytetty piriste, joka kiihottaa keskushermostoa ja aineenvaihduntaa. 

KHL-pelaajat ovat kovia ammattilaisia, joiden on mietittävä tarkkaan mitä kurkusta kaatavat saavuttaakseen optimaalisen suoritustason. Miten kofeiini vaikuttaa urheilusuoritukseen?

Jokerien ravintoasioista vastaava fysiikkavalmentaja Hero Mali kertoo, ettei hän ole tehnyt pelaajille tarkkoja ohjeistuksia kahvinkäytöstä. Hän muistuttaa, että kofeiinin vaikutus vähenee, kun kahvia käyttää päivittäin.

Esimerkiksi Jokerit lentää pitkä matkoja KHL-kauden aikana, ja unirytmin noudattaminen on muutenkin vaivalloista. Sen takia kahvia ei kannata kiskoa ylenmäärin ainakaan illalla pelin jälkeen.

– Jossain vaiheessa keskustelin lääkärin kanssa, että kannattaisiko välipäivinä antaa pelaajille kofeiinitonta kahvia. Hän muistutti, että jollekin voi tulla vierotusoireita ja päänsärkyä, Mali kertoo.

Kahvi piristää parhaiten urheilusuoritusta, kun sitä nauttii noin puolisen tuntia ennen toiminnan alkamista.

– Kun juo kupin kahvia ennen päikkäreille menoa, heräät pirteänä. Sellaista ohjetta olen käyttänyt, Mali sanoo.

Suomalaiset juovat kahvia 4–5 kuppia päivässä, mikä on juuri ja juuri suositusten rajoissa. Kahvikupillisessa (1,25 desilitraa) on kofeiinia noin 100 milligrammaa.

Ylenmäärin ei ”sumppia” kannata vetää, sillä kahvilla on diureettinen eli nestettä poistava vaikutus. Nestehukka kun vaanii jääkiekkoilijoita muutenkin.

Kahvin yliannostus voi aiheuttaa ahdistuneisuutta tai hermostumista, mikä on huono juttu muutenkin hermoja raastavassa huippu-urheilussa.

Kofeiini poistui kiellettyjen listalta

Kofeiini on kuulunut maailman antidopingjärjestön Wadan kielettyjen aineiden listalle aiemmin, mutta se poistettiin vuonna tammikuussa 2004. Tosin kofeiinin raja-arvot olivat aiemminkin niin isoja, että käytännössä niiden rikkominen olisi vaatinut kofeiinipillereiden nauttimista.

– Jos joutuu kofeiinipillereitä nauttimaan, sitten tilanne on aika huono, Mali naurahtaa.

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:in lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala kertoo, että kofeiini kuuluu niin sanotulle seurantalistalle, mikä tarkoittaa, että aineen käytön levinneisyyttä ja hyötyä tarkkaillaan.

– Kofeiinin vaikutus on yksilöllistä, mutta kun urheilija on hyvässä henkisessä kunnossa ja levännyt, stimulaatio suoritukseen tulee muutenkin ja lisäpotkua ei tarvita. Tietysti joitain urheilijoita kofeiini voi auttaa syttymään, Rauhala tuumii.

Monelle urheilijalle kahvin juominen on enemmänkin henkinen juttu ja tapa, joka tuo tuttuja rutiineja arkeen. Monet NHL-pelaajat rakastavat hetkeä, kun he saapuvat hallille televisiokameroiden kuvatessa heitä hyvin istuvissa puvuissa – valtava pahvikahvikuppi kädessä.

Jos se toimii, niin antaa mennä vaan.

Lue myös:

    Uusimmat