NHL:n topit ja flopit: Runkosarjan onnistujat ja epäonnistujat

MTV Sport listaa perinteiseen tapaan jääkiekkoliiga NHL:n viikon onnistujat ja epäonnistujat. Tällä kertaa perkaamme koko runkosarjan läpi. Listassa on otettu huomioon odotusarvot ennen kauden alkua.

Patrick Kane kesti hyvin kesän pyörityksen ja voitti sarjan pistepörssin. Aleksandr Ovetshkin oli jälleen sarjan kovin maalitykki. Minnesotan suomalaishyökkääjä Erik Haula onnistui yli odotusten.

TOP5

1. Patrick Kane & Artemi Panarin, Chicago Blackhawks

Jenkkihyökkääjän kesä oli tuulinen, kun Stanley Cup -juhlat keskeytyivät raiskauskohun takia. Kane todettiin lopulta syyttömäksi ja silti hän kaukalossa myös näytti. Kaukalossa nähtiin kaikkien aikojen paras Kane. Chicagon supertähti voitti NHL:n pistepörssin iskien 46 maalia ja 106 pistettä. Samalla meni aiempi piste-ennätys rikki. Venäläistulokas Artemi Panarin oli vuoden selvästi tehokkain tulokas 30 maalillaan ja 77 pisteellään. KHL:stäkin voi ponnistaa näemmä kirkkaimpiin valoihin.

2. Washington Capitals

Seura nieleskeli viime kevään katkeran pudotuspelitappion nopeasti ja vahvisti rivejään järkevästi kesällä. Seurauksena oli todella vakuuttava runkosarja, joka päättyi voittopokaalin nostoon. Capitals näyttää nyt viime kevättä paremmalta ja on helppo ennustaa, että joukkue on yksi idän suurimpia mestarisuosikkeja.

3. Aleksandr Ovetshkin & Brayden Holtby, Washington Capitals

Ovetshkin voitti maalikuninkuuden ja rikkoi maagisen 50 maalin rajan jo seitsemännen kerran urallaan. Ovetshkinin arvo joukkueelle mitataan kuitenkin lopullisesti vasta pudotuspeleissä. Onko kapteeni vihdoin valmis kantamaan joukkueen pitkälle? Kanadalaisvahti Holtbyn kausi oli täysosuma. Vain voitot lasketaan ja sen Holtby osasi tällä kaudella. Kanadalainen sivusi legendaarisen Martin Brodeurin yhden kauden voittoennätystä runkosarjassa 48 voitollaan.

4. Florida Panthers

Kukaan ei olisi uskonut. Panthers oli runkosarjan positiivisin yllätys. Aleksander Barkovin ja konkari Jaromir Jagrin peliä oli ilo katsoa läpi pitkän runkosarjan. Palkintona loistavasta kaudesta Panthers voitti Atlantin divisioonan ja lähtee hyvistä asetelmista pudotuspeleihin. Jos sama iloinen tekeminen jatkuu, on mielenkiintoista nähdä, mihin Floridan lento riittää. Joukkue on iso kysymysmerkki pudotuspeleissä.

5. Jussi Jokinen & Erik Haula

Jokinen pelasi parhaan kautensa hyökkäyssuuntaan ja iski runkosarjassa Floridan paidassa 18 maalia ja 60 pistettä. Jokinen on selvästi aliarvostetuin suomalainen NHL:ssä. Minnesotan Erik Haula yllätti puolestaan kaikki ja pelasi mahtavan runkosarjan. Hän teki 14 maalia ja 34 tehopistettä, mikä on selvästi uran paras saldo.

FLOP5

1. Boston Bruins

Bruins jäi toista kertaa putkeen ulos pudotuspeleistä. Joukkue pelasi todella epätasaisen kauden. Ykkösvahti Tuukka Rask pelasi myös ailahtelevasti. Syksy oli suomalaiselta heikko, mutta otteet paranivat loppua kohden. Bruinsilla on vakavan miettimisen paikka ensi kesänä. Joukkueen uudelleenrakennus aloitettiin jo viime kesänä, mutta tuota työtä on syytä jatkaa ensi kesänä. Kapteeni Zdeno Charan kausi oli iso pettymys.

2. Montreal Canadiens

Bruinsia varmasti lohduttaa se tieto, että myös arkkivihollinen Canadiens petti pahasti runkosarjassa. Joukkue voitti Bruinsin vielä uudenvuodenpäivänä Winter Classic-ottelussa ja oli tuossa vaiheessa sarjan kärkijoukkueita, mutta sitten alkoi syöksykierre. Joukkue suli kevätkaudella täysin, mikä ei täysin selity ykkösvahti Carey Pricen jo syksyllä tulleella loukkaantumisella. Canadiensin kunniaksi on toki sanottava, ettei vastaavaa kierrettä olisi nähty, mikäli Price olisi kestänyt ehjänä. Korvaajaehdokkaista ei ollut vielä kantamaan joukkuetta koko kautta.

3. Edmonton Oilers & Toronto Maple Leafs

Tämän piti olla ensimmäinen kausi, kun Oilers palaa uuden supertulokkaansa Connor McDavidin johdolla takaisin uskottavien seurojen joukkoon. Pudotuspelipaikkaa uskalsivat odottaa vain rohkeimmat, mutta silti "uusi tuleminen vol. miljoona" oli iso pettymys. Oilers kilpailee jälleen kerran vain siitä, saako se ykkösvarauksen vai ei. McDavidin aikainen loukkaantuminen vaikutti luonnollisesti paljon. Häntä surullisen tutusta mahalaskusta ei voi syyttää. Toronton kohdalla odotettiin samaa. Maple Leafs petti kuitenkin jälleen uskolliset faninsa ja jäi Mike Babcockin johdolla jo hyvissä ajoin pudotuspelijunasta pois.

4. Rick Nash, New York Rangers

Viime kauden 42 maalia vaihtuivat tällä kaudella mahalaskuun. Rangersin maalitykin hanat olivat tukossa ja tällä kaudella kanadalainen iski vain 15 osumaa, mikä on valtaisa pettymys. Nash kärsi kauden aikana loukkaantumisista, mutta 60 otteluun olisi silti odottanut enemmän. Takana uran selvästi heikoin kausi.

5. Kanadalaiset NHL-seurat

Kanadalaisten NHL-seurojen kaudet olivat iso pettymys. Yksikään kanadalaisseura ei selviytynyt pudotuspeleihin ensi kertaa sitten vuoden 1970. Melkoinen suru-uutinen jääkiekon suurvallalle ja valtaisa tappio myös NHL:lle. Ei tee kenellekään hyvää, ettei Kanadassa enää pelata jääkiekkoa silloin, kun parhaat pelit ovat vasta edessä. Toisaalta tuhkasta voi aina kasvaa jotain uutta.

Lue myös:

    Uusimmat