NHL-ikoni Paul Kariyan paita nousee kattoon, muistelee tutkapari Teemu Selännettä: "Meitä ei voinut pysäyttää"

Jääkiekon NHL:ssä pelaava Anaheim Ducks kunnioittaa Teemu Selänteen vanhan tutkaparin Paul Kariyan uraa sunnuntaina nostamalla kanadalaisen paidan hallin kattoon ennen Buffalo Sabres-ottelua. 

Pääkuvan videolla torstain Tulosruutu.

Kaksikon pelipaidat ovat viikonlopun jälkeen vierekkäin hallin katossa, kun Teemu Selänteen numero kahdeksan saa Paul Kariyan yhdeksiköllä varustetun paidan viereensä.

Selänteen paita jäädytettiin tammikuussa 2015, kaksikko nimettiin jääkiekon kunniagalleriaan vuonna 2017.

– Numero kahdeksaa ei ole ilman numero yhdeksää, eikä yhdeksää ilman kahdeksaa. He menivät jääkiekon Hall of Fameen yhdessä, joten tuntuu tasapainoiselta, että molempien paidat on pian jäädytetty, entinen Ducks-vahti Guy Herbert sanoi Orange County Registerille.

Kariya kertoo, ettei odottanut tunnustusta uransa jälkeen, joten suureen kunniaan on vielä vaikeaa suhtautua.

– En ole koskaan ajatellut, että ansaitsisin minkäänlaista tunnustusta – varsinkaan näin suurta. Yritän edelleen ymmärtää tätä ja tottua ajatukseen. 

– Minulle on aina opetettu, mitä pitää tehdä auttaakseen joukkuetta voittamaan. Henkilökohtaiset tunnustukset tulevat silloin, kun joukkue menestyy, eikä toisin päin. Minulla on silti epämukava olo. En ikinä sanoisi tai edes ajattelisi, että ansaitsen jotakin tällaista.

Kanadalaishyökkääjä kuvailee paidan kattoon nostamista uskomattomaksi.

– Merkitsee todella paljon, että Ducksin organisaaiton mielestä ansitsen näin suuren kunnian. Se on uskomatonta. 

Kariya pelasi urallaan huimat 989 runkosarjaottelua NHL:ssä ja teki tehot 402+587=989. Pudotuspeleissä kanadalainen viimeisteli 46 ottelussa 16+23=39 tehopistettä. Kariya teki 402:sta runkosarjamaalistaan 300 Ducksissa. Yhteistyö Selänteen kanssa oli ilmiömäistä.

– Jos tilanne oli kaksi yhtä vastaan, tiesimme jo, mitä teemme. Aivan kuin peli olisi pelattu jo aikaisemmin. Olimme tehneet sen niin monta kertaa, että olisin pystynyt pelaamaan silmät sidottuna. Tiesin, missä hän on.

– Jos Teemu oli menossa takatolpalle, tiesin, millaisen syötön laittaisin. Meitä ei voinut pysäyttää. Tiesin, että hän pääsisi puolustajan taakse ja saisi maalipaikan.

Kariya teki kaudella ensimmäisenä Ducks-pelaajana 50 maalia ja ylsi ensimmäisenä sataan tehopisteeseen kaudella 1995-1996. Hän johdatti kapteenina joukkueensa ensimmäistä kertaa Stanley Cup-finaaliin kaudella 2002-2003.

Kariya pelasi Ducksissa yhdeksän kautta, joista seitsemällä hän kantoi kapteenin natsoja. Pelejä on myös Colorado Avalanchesta, Nashville Predatorsista ja St. Louis Bluesista. Kanadalaisella on palkintokaapissaan muun muassa olympiakulta ja -hopeaa, maailmanmestaruus ja MM-hopea. 

Kariya kärsi urallaan useista aivotärähdyksistä ja lopetti uransa vuonna 2010. Hänen mukaansa NHL on yrittänyt kitkeä päähän kohdistuneita taklauksia pois, mutta enemmänkin voisi tehdä. 

– Mikään ei ole muuttunut. Asiat näyttävät menevän joka vuosi parempaan suuntaan, mutta muutos on todella hidasta. Se on rankkaa hommaa. Kaikki eivät koskaan ole tyytyväisiä.

Ducks kohtaa Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä Buffalo Sabresin, ja Kariyan paita nostetaan kattoon ennen ottelua.

Lue myös:

    Uusimmat