New Yorkissa riehuu suurin tuhkarokkoepidemia sitten vuoden 1991 – rokote määrätty pakolliseksi sakon uhalla

New Yorkissa riehuu suurin tuhkarokkoepidemia sitten vuoden 1991 1:56

Brooklynissä New Yorkissa kaupungin pormestari Bill de Blasio julisti tiistaina julkisen hätätilan hillitäkseen tuhkarokkoepidemiaa. Aiheesta kertovat muun muassa Reuters ja CNN. 

Määräys koskee neljää postinumeroaluetta. Pormestari antoi määräyksen, että alueella asuvien ihmisen täytyy ottaa rokote, tai heitä sakotetaan.

Rokottamattomille henkilöille voidaan määrätä de Blasion mukaan 1000 dollarin sakot. Euroissa tämä vastaa noin 900 euroa.

Tartuntoja on ilmennyt enimmäkseen Williamsburgin ortodoksijuutalaisten alueella. He vastustavat rokotteita usein uskonnollisista syistä. De Blasio sanoi tiedotteessaan alueen olevan epidemian keskipiste ja että lokakuun jälkeen on varmistettu 285 tartuntaa. 

Vanhemmat vastustavat rokottamista

Tuhkarokko leviää helposti ja voi olla hengenvaarallinen. Viranomaisten mukaan kyseissä tapauksessa ei ole vielä kuolonuhreja, mutta 21 ihmistä on sairaalahoidossa. Suurin osa tartunnan saaneista on lapsia.

Terveysviranomaisten mukaan tämä on ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun New Yorkissa määrärään pakollinen rokote.

Määräys on seurausta viime viikolla annetusta määräyksestä, jonka mukaan rokottamattomat lapset pitäisi eristää muista lapsista esimerkiksi päiväkodeissa. 

Yhä useampi vanhempi vastustaa rokotteita, koska he uskovat rokotteen ainesosien aiheuttavan esimerkiksi autismia.

– Ymmärrämme, että vanhemmat ovat huolissaan lastensa rokottamisesta. Rokottaminen on silti turvallisempaa, kuin tuhkarokon sairastaminen, New Yorkin terveysviranomainen perusteli tiedotustilaisuudessa.

Brooklynin epidemia on osa laajempaa tuhkarokon ilmenemistä Yhdysvalloissa. Tämän vuoden aikana on todettu 465 tuhkarokkotapausta 19 osavaltiossa.

 

Lue myös:

    Uusimmat