Saksassa laaditaan sakkoa vanhemmille, jotka eivät rokota lastaan tuhkarokkoa vastaan – rokotevastaisuudesta voi mätkähtää 2500 euroa

Saksassa vanhempia uhataan 2500 euron sakoilla, jos he eivät rokota lastaan tuhkarokkoa vastaan. Asiasta kertoo muun muassa CNN

Lainsäädäntö on maan terveysministerin Jean Spahnin alullepanema. Hän sanoo haluavansa hävittää tuhkarokon kokonaan.

Hänen mukaansa lapsi tulisi olla rokotettu, kun lapsi menee lastentarhaan tai kouluun. Vanhempien pitäisi myös pystyä todistamaan rokotus. Ilman todistusta, vanhempia uhkaisi sakko ja lapsi voitaisiin poistaa päiväkodista.

Ehdotus sai alkunsa, koska Saksassa on ollut vuoden 2018 maaliskuun ja tämän vuoden helmikuun välillä jo 651 tuhkarokkotapausta. Luku on Euroopan korkeimpia. Tartuntatautikeskuksen mukaan Italia pitää ykkössijaa 2 498 ilmoitetulla tuhkarokkotapauksella.

Asiantuntijat syyttävät väärää tietoa

Tuhkarokko on nostanut päätään koko maailmassa. Esimerkiksi myös Yhdysvalloissa on raportoitu paljon tapauksia. New Yorkissa on myös laadittu sakkorangaistus rokottamattomien lasten vanhemmille.

Unicefin tutkimuksen mukaan tuhkarokko tappoi 110 000 ihmistä maailmanlaajuisesti vuonna 2017. Suurin osa heistä oli lapsia. Määrä on 22 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Rapotin mukaan nousu johtuu siitä, että 20 miljoonaa lasta vuodessa ei saa ensimmäistä tuhkarokkorokotteen annosta.

Tuhkarokolta suojautumiseen tarvitaan kaksi annosta. Saksassa 97 prosenttia lapsista saa ensimmäisen annoksen, mutta vain 93 prosenttia toisen annoksen.

Asiantuntijat syyttävät valheellisen tiedon lisääntymistä, joka lisää vanhempien rokotekriittisyyttä.

 

Lue myös:

    Uusimmat