Nevala: Parhaista rooleista kovia taisteluja

Suomen Kansallisteatterin entinen pääjohtaja Maria-Liisa Nevala iloitsee uusien näyttelijöiden ammattitaidosta.

Vastikään eläkkeelle jäänyt Maria-Liisa Nevala pitää suomalaisten näyttelijöiden tasoa erittäin hyvänä. Nykyään alalle ei tulla niin sanotusti pystymetsästä, vaan uusilla tulokkailla on koulutus. Koulutusta hankitaan Teatterikorkeakoulun lisäksi ammattikorkeakouluista ja ulkomailta, kuten Venäjältä ja Ranskasta.

– Nyt on opittu ymmärtämään, että ulkomailtakin saa hyvää koulutusta. Silloin, kun ensimmäiset ulkomailla kouluttautuneet näyttelijät tulivat Suomeen, heitä vieroksuttiin, Nevala kertoo.

Nevala ei pidä tärkeänä sitä, mistä koulutus on hankittu.

– Kyllä lahjakkuus lyö läpi, se on sama mistä se tulee.

Näyttelijän pitää kehittyä

Jo vuosia jatkunut kova kilpailu alalla asettaa uusille näyttelijöille paljon paineita. Parhaista rooleista käydään kovaa taistelua.

– Näyttelijä voi kehittyä vain tekemällä haastavia rooleja. Jos sellaisia rooleja ei ole pitkään aikaan tarjolla, se syö työmotivaatiota ja ammattitaitoa, Nevala sanoo.

Nevalan mukaan näyttelijät ovatkin alkaneet perustaa omia ryhmiä, joissa he voivat löytää itselleen hyvää tekemistä ja näytellä haastavia rooleja.

Kova kilpailu ei kuitenkaan näytä syövän alalle hakeutuvien määrää.

– Isosta kriittisestä massasta löytyy ihmisiä, jotka todella sopivat tälle alalle. Säälimätön kilpailu on kovaa, ja ihmisiltä vaaditaan paljon. Siinä mielessä on hienoa, että alalle on silti tulijoita.

Studio55/Tuuli Lindgren

Maria-Liisa Nevala pähkinänkuoressa

- Filosofian tohtori, väitöskirjan aihe "Eino Leinon psykologinen aatetausta" (1972)

- Toimi 18,5 vuotta Kansallisteatterin pääjohtajana

- Helsingin Kaupunginteatterin teatterisihteeri 1966-1969

- Tutkimustyötä 1973-1977, laaja kirjallinen tuotanto

- Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden vs. apulaisprofessorina 1974, apulaisprofessorina 1976-1979, vt. professorina 1989-1991, professorina 1991

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja