Neuvostoliiton legendalta käsittämätön puolustuspuhe kärynneille ampumahiihtäjille – "Kuinka voitte nyt syyttää?"

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU huomautti elokuun lopussa Venäjän ampumahiihtoliittoa ja neljää venäläistä urheilijaa dopingrikkeista, mikä oli tuore luku Venäjän viime vuosien synkkään dopingrekordiin. Neuvostoliittoa menestyksekkäällä urallaan edustanut entinen ampumahiihtäjä Aleksandr Privalov puolustaa kärynneitä venäläistähtiä kriittistä tarkastelua kestämättömillä argumenteilla.

Videolla edellisen maailmancup-kauden päätös.

Ampumahiihdon uudet dopingtapaukset ovat paljastuneet vanhojen arvokisanäytteiden uusinta-analyysissä. Useiden venäläisviestimien ja muun muassa uutistoimisto Tassin mukaan dopingista narahtaneet venäläisurheilijat ovat Jevgeni Ustjugov, Svetlana Sleptsova, Aleksandr Tshernyshev ja Aleksandr Petshenkin.

Privalov otti erityisesti kiinni heistä menestyksekkäimpään nimeen, Ustjugoviin, joka voitti urallaan kaksi olympiakultaa, kun hän juhli voittoa 2010 Vancouverin 15 km yhteislähdössä ja 2014 Sotshin 4 x 7,5 km viestissä.

– Kuinka voitte nyt syyttää Jevgeni Ustjugovia, kun tämä otti niin monta vuotta? Häneltä oli otettu näytteitä olympialaiset mukaan lukien, ne oli tarkastettu jo silloin ja osoittautuivat negatiivisiksi, Privalov argumentoi Tassille.

– Kuinka voimme sietää tällaista keskustelua näin monen vuoden jälkeen? Privalov tykitti.

Testimenetelmät kehittyvät vuosien saatossa ja urheilija voi sen myötä jäädä myöhemminkin dopingista kiinni, vaikka ensimmäiset testit olisivat näyttäneet negatiivista. 

"Hän ei tehnyt mitään väärää"

Privalov kommentoi myös ampumahiihdon kaksinkertaisen olympiavoittajan Olga Zaitsevan käryä. Kansainvälinen olympiakomitea julkisti viime vuoden lopussa Zaitsevan syyllistyneen dopingsääntöjen rikkomiseen Sotshin olympialaisissa vuonna 2014.

Zaitseva menetti sen myötä Sotshin viestihopean, mistä joutuivat luopumaan myös hänen kanssaan joukkueeseen kuuluneet Jana Romanova, Jekaterina Shumilova ja Olga Viluhina.

– Meiltä jopa Olga Zaitsevaa loukattiin ja nöyryytettiin, vaikkei hän ansainnut sellaista, Privalov sanoi.

– On vaikeaa ajatella itseään hänen saappaisiinsa, koska hän ei tehnyt mitään väärää, Privalov latasi.

Aleksandr Privalov, 85, oli 1960-luvun alkupuolen menestyneimpiä ampumahiihtäjiä, vaikka jäikin ilman arvokisavoittoa. Hän saavutti omalla urallaan kaksi olympiahopeaa, yhden MM-hopean ja yhden MM-pronssin. Hän toimi urheilijauransa jälkeen muun muassa Neuvostoliiton ampumahiihtäjien päävalmentajana.

Lue myös:

    Uusimmat