Netin kirpputorimyynti herättää harvoin verokarhun

Sähköisen kaupan kasvu internetissä on lisännyt myös Suomen verottajan halua seurata kaupankäyntiä.

Yksi silmällä pidettävä kohde on käytettyjen tavaroiden myyntiin tai huutokauppaan erikoistuneet foorumit. Verohallinnon ylitarkastaja Jarmo Mielosen mukaan nämä eivät kuitenkaan ole verovalvonnan kannalta keskeisiä kohteita.

– Valvomme nettikauppaa ihan samalla tavalla kuin mitä tahansa kirpputoria.

Tuloverolain mukaan omassa tai perheen käytössä olleesta tavallisesta koti-irtaimistosta saatu luovutusvoitto on verovapaata 5000 euroon asti vuodessa.

– Omasta käytetystä tavarasta ei yleensä saa sitä hintaa, mitä siitä on maksettu, eikä siten verotettavaa voittoa synny, Mielonen kertoo.

Tori.fi-palvelun toimitusjohtaja Jussi Lystimäen mukaan 5000 euron saavuttaminen on monelle vaikeaa.

– Aika paljon saa myyntiä tehdä, jotta voittoa syntyy. Yleensä käy niin, että myytävän arvo laskee. Myydään esimerkiksi 3000 euron sohva 500 eurolla.

"Verottaja yhteydessä noin pari kertaa kuussa"

Myyntimääriin verrattuna kuluttajien välisessä nettikaupassa tapahtuu vilunkia verrattain vähän.

Lystimäen mukaan verottaja ei ole kysellyt mahdollisten bisneksentekijöiden perään. Sen sijaan poliisilta on tullut henkilöihin liittyviä selvityspyyntöjä.

– Seuraamme sellaisia ihmisiä, jotka tuppaavat myymään paljon. Me emme kuitenkaan näe, kuka teki kenenkin kanssa kaupan ja millä hinnalla, Lystimäki sanoo.

Huuto.net-sivustoa ylläpitävän Sanoma Digitalin asiakaspäällikkö Tapio Luoto kertoo, että verottaja ottaa sivustoon yhteyttä ehkä 1-2 kertaa kuukaudessa.

– Tapahtuvassa kaupankäynnissä osapuolista jää palvelun ylläpitäjälle jälki, ja mahdolliset epäselvyydet voidaan varmemmin selvittää, Luoto kertoo sähköpostitse.

Ylitarkastaja Mielosen mukaan nettikaupoissa on aina mahdollisuus, että käytetyn tavaran nimellä myydäänkin ihan uutta tavaraa. Kyseessä voi olla esimerkiksi varastetun tavaran myynti.

Tapio Luodon mukaan Huuto.netissä varastetun tavaran määrä on kauppamääriin verrattuna vähäinen. Sivuilla tehdään kuukausittain noin 270 000 kauppaa.

– Saamme yhteydenottoja joko poliisilta tai käyttäjiltä varastettuun tavaraan liittyen 1-3 kertaa kuukaudessa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat