Mainos

Nepal muistaa järistysuhreja – miljoonat edelleen väliaikaismajoituksessa

Nepalissa muistetaan tänään vuosi sitten iskeneen maanjäristyksen uhreja.

Järistyksessä kuoli liki 9000 ihmistä. Lisäksi miljoonat joutuivat jättämään kotinsa. 

Nepalin viranomaisia on arvosteltu jälleenrakennuksen hitaudesta. Lähes neljä miljoonaa ihmistä asuu yhä väliaikaismajoituksessa.  
Kansainvälinen yhteisö antoi Nepaliin paljon apua, mutta sen toimittaminen järistysuhreille on kangerrellut. Poliittisten kiistojen takia avustusrahojen jaosta ja jälleenrakennuksesta vastaava virasto saatiin perustettua vasta joulukuussa. 

Nepal on luvannut 2000 dollaria (noin 1780 euroa) kaikille kotinsa menettäneille. Suurin osa järistysuhreista on saanut vain pienen osan luvatuista rahoista.

"Muistakaa eloonjääneitä"

Kolmen lapsen äiti Laxmi Nyapit, 40, kertoo saaneensa hiljattain ensimmäisen, 150 dollarin (noin 133 euron) maksun. Perhe menetti järistyksessä kotinsa, ja on asunut siitä lähtien teltassa.

Nyapit tienaa päivässä 35 rupiaa (noin 28 senttiä) myymällä käsitöitään. 

– Jos emme saa apua, en tiedä, miten pystymme enää koskaan muuttamaan taloon. Joudumme olemaan toisen monsuunikauden täällä, meillä ei ole vaihtoehtoa. Jos hallitus välittäisi, emme asuisi näin vuosi järistyksen jälkeen, hän sanoo.

– (Viranomaisten) pitää muistaa niitä, jotka kuolivat, mutta ensin heidän pitäisi muistaa meitä eloonjääneitä ja tulla auttamaan. 

Osa perheistä on kyllästynyt odottamaan. Arviolta yli 100 000 perhettä on muuttanut takaisin koteihin, jotka ovat romahdusvaarassa. 

Myös sairaaloiden ja koulujen korjauksilla on kiire. Liki miljoona lasta menetti koulunsa järistyksessä.

Nepalin maanjäristys 25.4.2015 oli yksi viime vuoden tuhoisimmista. Katso video:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.