Nenässä näkyvät "mustapäät" voivat olla todellisuudessa jotain ihan muuta – näin ihoa kannattaa oikeasti hoitaa

Nenässä näkyvät mustapäät voivat olla todellisuudessa jotain ihan muuta – näin ihoa kannattaa oikeasti hoitaa 3:26
TikTokissa trendaa tällä hetkellä kaksoispuhdistus. Selvitimme Sky-Cidesco erikoiskosmetologin ja Suomen kosmetologiyhdistyksen puheenjohtajan Ville Äikäksen johdolla, miten ihoa kannattaa kotona hoitaa.

Pienet näppylät nenänpielissä ja T-alueella eivät välttämättä ole mustapäitä. Näin niitä kannattaa hoitaa ammattilaisen opein.

Kasvoilla on luonnostaan kaikenlaisia näppyjä, kuten finnejä, kovia vaaleita luufinnejä ja mustapäitä. Moni ei kuitenkaan tiedä, että osa mustapäiksi luulluista pisteistä saattaakin todellisuudessa olla täysin harmittomia talisäikeitä.

– Ne ovat ihan luonnollinen osa tervettä ja hyvinvoivaa ihoa, SKY-CIDESCO-erikoiskosmetologi ja Suomen Kosmetologien Yhdistys puheenjohtaja Ville Äikäs kertoo.

Tarkastele tarkkaan esimerkiksi nenän alueelta löytyviä pieniä pisteitä. Jos pisteet ovat melko tummia, ovat ne todennäköisesti mustapäitä. Jos ne ovat sävyltään huomattavasti vaaleampia, harmaita tai joskus kellertäviä, ovat ne todennäköisesti jokaisen iholta löytyviä talisäikeitä.

– Niistä ei pääse eroon, eikä edes pidä päästä eroon, Äikäs kertoo.

Talisäikeet koostuvat karvatupen ympärille kertyneestä kuolleesta ihosolukosta ja talista. Etenkin rasvaisen ihon omaava saattaa erehtyä luulemaan ihon luonnollisia talisäikeitä mustapäiksi.

Mustapäät ovat talirauhasia, joiden musta väri syntyy, kun ihohuokoseen kertynyt tali hapettuu ilman kanssa.

TikTok vannoo nyt kaksoispuhdistuksen nimeen

TikTokissa kiertää tällä hetkellä valtavasti erilaisia vinkkejä ja kikkakolmosia, joiden avulla pyritään eroon niin mustapäistä, kuin myös talisäikeistä. Videoilla jälkikäteen iho näyttää jopa epätodellisen tasaiselta.

–Aina halutaan löytää se vastaus mieluummin tuolta netin ihmeellisestä maailmasta, sen sijaan, että mentäisiin esimerkiksi kosmetologille, joka on ihonhoidon koulutettu ammattilainen, Äikäs toteaa.

Hän toivoo ihmisten malttavan trendaavien ihonhoitorutiinien kanssa. Kaikkea saa toki kokeilla, mutta ihon liiallinen hoitaminen voi aiheuttaa pahojakin vaurioita.

– Ei pidä ylihoitaa sitä ihoa. Talikin on siellä ihossa ihan syystä. Se ei ole siellä ihossa kiusaamassa TikTok-nuoria, vaan pitämässä meistä huolta, Äikäs toppuuttelee.

Riittävä ihonhoitorutiini voi pitää sisällään pari tai kolme toimivaa tuotetta, ei kahtatoista samanaikaisesti käytettävää tehoainetta. Äikäs varoittaa muun muassa tämän hetken hittituotteen, retinolin, vaaroista, joista olemme aiemmin kirjoittaneet.

Eräässä TikTokissa kiertävässä trendissä on kuitenkin totuuden siemen. Kyseisen säännöllisen rutiinin avulla epäpuhtaudet saattavat merkittävästi vähentyä. Kyseessä on kaksoispuhdistus, jossa avaintekijänä on öljypohjainen puhdistustuote.

– Ideana siinä on se, että samanlainen liuottaa samanlaista. Pyörittelemällä puhdistusöljyä iholla se öljy pääsee liottamaan sitä talia pois, Äikäs summaa.

Myös Äikäs vannoo tehokkaan ja hellävaraisen kaksoispuhdistuksen nimeen. Jutun yllä olevalla videolla hän neuvoo, miten kaksoispuhdistus käytännössä toimii.

Lue myös:

    Uusimmat