Mainos

Neljän kuukauden ikäinen pikkuvauva samalla sairaalaosastolla tuhkarokkoa sairastavan lapsen kanssa – "Me altistuimme myös"

1:35
Tuhkarokko uhkaa levitä maailmalla.

Neljän kuukauden ikäinen vauva oli samalla osastolla tuhkarokkoa sairastavan lapsen kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti tänään perjantaina 30. huhtikuuta kahdesta uudesta tuhkarokkotapauksesta. Toinen tapaus löytyi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

Sairaaksi todettu on Suomessa lomamatkalla oleva lapsi, joka on matkustanut junalla Venäjältä Suomeen perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

MTV Uutiset tavoitti samalla osastolla vain neljän kuukauden ikäisen vauvansa kanssa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa olleen naisen.

– Olimme samalla osastolla, jossa tuhkarokkoa sairastava lapsi oli hoidossa. Näin me mahdollisesti altistuimme tuhkarokolle myös, nainen kertoo.

– Vauvani on sen verran pieni, ettei hän voinut saada rokotetta. Niinpä hänelle annettiin immunoglobuliinihoito, joka on yhtä tehokas estämään tartunnan.

Hoito onnistui hyvin

Nainen kertoo, että uutinen hoidon tarpeesta järkytti aluksi. Hän kehuu sairaalahenkilökunnan toimintaa.

– Lääkärit selvittivät meille asian hyvin ja he vastasivat kaikkiin kysymyksiini. Hoito oli muutenkin kohdallamme erinomaista koko ajan, hän sanoo.

– Immunoglobuliinihoito vauvalle onnistui hyvin ja sain varmuuden vuoksi itsekin rokotteen, kun sitä ei THL:n rekisterissä näkynyt lapsuudestani. Nyt olemme jo hyvillä mielin kotona viettämässä vappua.

– Päivitin tästä sosiaaliseen mediaan, koska halusin herättää ajatuksia vanhemmissa jotka syystä tai toisesta eivät lapsiaan rokota. Mitä jos se olisikin heidän vauva, jolla on tartuntariski tai jonkun toisen lapsi menehtyy heidän rokotorusvastaisuutensa takia?

Tuhkarokko tarttuu THL:n mukaan helposti. Se tarttuu muun muassa huoneilman välityksellä. Sairauden oireita ovat muun muassa korkea kuume, silmätulehdus, hengitysoireet ja ihottuma.

Tuhkarokolta voi suojautua kahdella MPR-rokotteella. Rokote on kaikille maksuton.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja