Uusia tuhkarokkotapauksia eri puolilla maata – juna- ja laivamatkustajat ovat voineet altistua taudille

Eteläisen Suomen tuhkarokkotilanne huolestuttaa 6:05
Tuhkarokkotapauksia on ollut tänä vuonna Suomessa poikkeuksellisen paljon.

Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla on todettu uusia tuhkarokkotapauksia, kertovat Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Molemmat sairastuneet ovat saattaneet matkustaessaan altistaa muita taudille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan altistuneita kartoitetaan.

Sairastunut lapsi matkusti junassa

Pohjois-Karjalassa sairaaksi todettu on Suomessa lomamatkalla oleva lapsi, joka on matkustanut junalla Venäjältä Suomeen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kuntayhtymän mukaan muut junamatkustajat ovat saattaneet altistua taudille.

Lapsi matkusti perjantain ja lauantain vastaisena yönä Tolstoi-junalla Moskovasta Kouvolaan ja lauantaina kello 11.43 Kouvolasta lähteneellä IC3-junalla Joensuuhun. Potilas tuotiin viikonloppuna hoitoon keskussairaalaan Joensuuhun.

Lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Lapsen tila on vakaa. Junamatkustajien lisäksi taudille ovat altistuneet lapsen lähipiiri, potilasta hoitanut henkilökunta ja muut samoissa tiloissa sairaalassa olleet.

Toinen sairastunut matkusti laivalla

Tuhkarokkotartunta on todettu Vantaalla aikuisella, kertoo HUS. Sairastunut oli saanut tartunnan Itä-Euroopassa ja matkustanut viime perjantaina kello 19.30 Tallink Megastar -laivalla Tallinnasta Helsinkiin.

HUS kertoo, että sairastunut on aikaisemmin saanut yhden rokotteen tuhkarokkoa vastaan lapsuuden kotimaassaan.

THL:n mukaan VR ja Tallink Silja ottavat mahdollisuuksien mukaan yhteyttä matkustajiin, jotka ovat matkustaneet samoilla vuoroilla kuin sairastuneet.

Tarkista oma tuhkarokkosuoja

Tuhkarokko tarttuu helposti, sillä se tarttuu muun muassa huoneilman välityksellä, THL kertoo. Oireita ovat muun muassa korkea kuume, silmätulehdus, hengitysoireet ja ihottuma.

THL kehottaa muita matkustajia tarkistamaan, onko oma suoja tuhkarokkoa vastaan kunnossa. Tuhkarokolta voi suojautua kahdella MPR-rokotteella. Rokote on kaikille maksuton.

 

Lue myös:

    Uusimmat