4-vuotias Marlon odotti sydänleikkausta kuukausitolkulla – "Mä haluan tulla paremmaksi leikkijäksi"

19:16
Katso myös: Lasten tehohoito kriisissä ja laiton sydänjono harvinaisen pitkä – HUSin toimialajohtaja MTV Uutisten erikoishaastattelussa: "Erikoissairaanhoito on pulassa"

Henkilöstöpula on ajanut lasten tehohoidon kriisiin. Espoolainen Marlon, 4, pääsi pitkän jonottamisen ja peruutusten jälkeen kipeästi tarvitsemaansa sydänleikkaukseen ja toipuu nyt Uudessa Lastensairaalassa Meilahdessa. 

Pikku-Marlon odotti kolmatta avosydänleikkaustaan helmikuusta asti. Leikkaus peruuntui vielä vähän aikaa sitten kaksi kertaa – ensin sairauden ja toisen kerran henkilöstöpulan takia.

Marlonin sydämestä puuttuu toinen kammio. Sydänvika on siis pahimmasta päästä.

– Miksi se sun sydän leikataan? Marlonin isä kysyi ennen leikkausta pojaltaan.

– Siksi, että mä haluan tulla paremmaksi leikkijäksi, Marlon totesi.

Historiallisen pitkä jono 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä jono lasten sydänleikkauksiin on venähtänyt historiallisen pitkäksi eikä se täytä hoitotakuulain kriteerejä. Osa lapsista on ollut sydänleikkausjonossa yli vuoden. 

Kiireellistä tehohoitoa tarvitsevia lapsia on jouduttu siirtämään eri puolille Suomea ja jopa Ruotsiin Tukholmaan.

HUSin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtajan Jari Petäjän mukaan tärkein syy on henkilöstön suuri vaihtuvuus: tänä vuonna HUSin lasten teho-osaston 48 hoitajasta on lähtenyt 13 – noin puolet muualle HUSiin, yksi yksityiselle.

Koko Suomen asia

Kyseessä on Petäjän mukaan koko Suomen asia, koska kaksi kolmesta HUSissa tehohoidossa olevasta lapsesta on muualta kuin Uudeltamaalta. Kriisi ei toisaalta hänen mukaansa koske kuitenkaan pelkästään lapsia, vaan koko järjestelmää.

Marlonin kohdalla toipuminen on alkanut. Jatkossa hän voi tehdä kauemmin asioita, joita hän rakastaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja