”Lasten tehohoidon kannalta tilanne on kriittinen" – HUS selvittää

HUSin hallitus on perunut Helsingin ja Uudenmaan sairaaloita uhanneet säästöt 2:18
HUSin hallitus on perunut Helsingin ja Uudenmaan sairaaloita uhanneet säästöt.

Normaalitilanteessa lasten sydänleikkausjono on keskimäärin 50-60 lasta. Tällä hetkellä jono HUSin Uudessa lastensairaalassa on 117 lasta.

Lasten tehohoidon saatavuus kansallisesti halutaan varmistaa vaikeutuneessa sairaanhoitajatilanteessa, HUS uutisoi tiedotteessaan.

HUS kertoo tehneensä lasten tehohoidon kriittisesta tilanteesta omavalvontailmoituksen aluehallintovirastolle ja Valviralle sekä informoineensa osaltaan sosiaali- ja terveysministeriötä.

– Lasten tehohoidon saatavuuden kannalta tilanne on kriittinen. Kyseessä on koko Suomea koskeva asia. Toisaalta ero nykytilanteen ja väestötarpeiden kannalta kestävän tilanteen välillä on ainoastaan 3-5 raskaan tehohoidon tehohoitopaikan ylläpitämiseksi tarvittava noin 20-25 tehosairaanhoitajan työpanoksen vaje, kertoo HUSin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Tehohoidosta ainoastaan kolmasosa (33 %) kohdistui HUS-piirin lapsille ja kaksi kolmasosaa (67 %) muiden sairaanhoitopiirien lapsille.

Tilannekuvan tarkentamiseksi ja sekä nopeiden että keskipitkän aikavälin toimenpidevaihtoehtojen kartoittamiseksi on katsottu tarkoituksenmukaiseksi nimetä kansalliseen asiantuntijaverkostoon tukeutuva työryhmä. Asiasta tekee kiireellisen sekä välitön potilaslähtöinen että hoitotakuulainsäädäntöön liittyvä juridinen paine. Työryhmän tulee luovuttaa raporttinsa tämän vuoden loppuun mennessä.


Lue myös:

    Uusimmat