Nelikymppinen mies vankeuteen kymmenistä netissä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – "Eteni sinnikkäästi kohti ainoaa päämääräänsä"

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut nelikymppisen miehen vankeusrangaistukseen lukuisista internetissä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhreille korvauksia yhteensä 130 000 euroa.

Kokonaisuudessa on 68 asianomistajaa, ja rikokset tapahtuivat vuosina 2017–2020. Pisimmillään yksittäiseen uhriin kohdistunut rikollinen menettely jatkui yli vuoden ja lyhimmillään yhden päivän.

Käräjäoikeus luki miehen syyksi muun muassa 11 törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, 31 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja 11 lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritystä.

– Hän on toteuttanut teot internetissä, missä on saanut 11–15-vuotiaat asianomistajat alistumaan seksuaalisten tekojen kohteeksi tai tekemään itse itselleen seksuaalisia tekoja, oikeus katsoo.

Oikeuden mukaan mies hyödynsi nuorille tarkoitettuja tutustumisalustoja ja loi valeprofiileillaan niissä kunkin uhrin ikään, kehitystasoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen sopivan luottamuksellisen suhteen.

– Tämän jälkeen hän on määrätietoisesti ja sinnikkäästi edennyt kohti ainoaa päämääräänsä eli lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Tätä tarkoitusta toteuttaessaan vastaaja on suhtautunut täysin välipitämättömästi paitsi teon kohteena olevien lasten seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja niin myös laajemmin heidän psyykkiseen ja fyysiseen terveyteensä, oikeus katsoo.

Viestien vaihdosta videopuheluihin

Suurimmassa osassa tapauksista mies sai oikeuden mukaan uhrit siirtymään viestien vaihtamisesta videopuheluihin, joissa mies siirsi keskustelun seksuaalisiin asioihin ja seksuaalisten tekojen tekemiseen. Oikeuden mukaan lapsia saatiin videopuheluissa tekemään itselleen seksuaalisia tekoja miehen antaman ohjeistuksen mukaisesti.

Puheluissa mies esiintyi ilman kuvaa ja ääntä ja kommunikoi lapselle viestejä kirjoittamalla.

Oikeuden mukaan lukuisissa tapauksissa mies sai lapsen uskomaan siihen, että hän on tallentanut videopuheluita tai viestikeskusteluja, jotka ovat sisältäneet seksuaalisia tai lapselle arkaluonteisia asioita.

– Näissä tapauksissa vastaaja on painostanut tai yrittänyt painostaa lasta yhä uusiin videopuheluihin sillä uhalla, että hän levittää tallennettua materiaalia sosiaalisessa mediassa ja/tai lapsen lähipiirille.

Pääosassa törkeitä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä mies on oikeuden mukaan käskyttämällä, kiristämällä ja uhkaamalla saanut häntä heikommassa asemassa olevan lapsen alistumaan tahtoonsa ja tekemään itselleen seksuaalisia tekoja kerta toisensa jälkeen.

Oikeuden mukaan rikokset on tehty erityisen nöyryyttävällä tavalla ja ne ovat kokonaisuutena arvostellen törkeitä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona Arto Juhani Sopenkiven, 44, kuuden vuoden vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat