Useisiin törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistynyt mies lähestyi lapsia Snapchatissa – nuorin uhreista vain 10-vuotias

Lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kaksinkertaistunut, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö 2:29
Lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kaksinkertaistunut, kertoi Pelastakaa lapset -järjestö toukokuussa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina noin viisikymppisen miehen yli kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen yli 20:stä lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Mies tuomittiin muun muassa viidestä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja viidestä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä neljästä lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Asiakokonaisuudessa oli yhteensä 14 asianomistajaa eli uhria, jotka olivat alle 16-vuotiaita. Nuorin uhreista oli 10-vuotias.

Oikeuden mukaan miehen toiminta osoitti esineellistävää suhtautumista lapsiin.

Oikeuden mukaanoli ilmeistä, että mies pyrki tapaamaan nuoria uhreja tarkoituksenaan kohdistaa heihin seksuaalisia tekoja. Oikeus katsoi, että miehen toiminta oli ollut päämäärätietoista ja osoittanut esineellistävää suhtautumista lapsiin.

Mies otti uhreihin yhteyttä Snapchat-sovelluksessa useilla erilaisilla tekaistuilla nimillä. Useissa tapauksissa mies myös sai uhrit lähettämään Snapchatissa alastonkuvia itselleen. Mies myös lähetti uhreille kuvia omasta sukuelimestään, tuomiossa sanotaan.

Rikokset tapahtuivat muun muassa Turussa, Espoossa, Keravalla ja Helsingissä vuosina 2020–2022.

Rikokset tapahtuivat auton takapenkillä

Lähes kolmestakymmenestä syytekohdasta kaikkein moitittavimmaksi ja vahingollisimmaksi oikeus katsoi yhden törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä sen pitkän tekoajan ja sukupuoliyhteyksien lukumäärän perusteella.

Uhri oli oikeuden mukaan noin 15-vuotias, kun ensimmäinen yhdyntä tapahtui. Teot jatkuivat oikeuden mukaan yli yhdeksän kuukautta.

Kaikki yhdynnät toteutettiin tuomion mukaan miehen ajoneuvon takapenkillä. Yksi tapaamiskerroista tapahtui uhrin koulun läheisyydessä koulutauon aikana, tuomiossa sanotaan.

Seksuaaliseen kanssakäymiseen päästäkseen mies oli vaikuttanut uhriin lupaamalla ja antamalla sukupuoliyhteyksistä korvauksena olemattomia summia rahaa ja alkoholia.

Lisäksi teossa oli kyse sadoista viesteistä, joissa miehen käyttämä kieli oli voimakkaan seksuaalissävytteistä ja ala-arvoisen törkeää, kun otetaan huomioon uhrin ikä, oikeus katsoi.

Uhkaili uhreja seksuaalirikoksilla

Törkeiden hyväksikäyttöjen lisäksi mies tuomittiin muun muassa useista perusmuotoisista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä kahdesta laittomasta uhkauksesta.

Mies oli lähettänyt uhreille Snapchatissa viestejä, joissa hän uhkasi yksin tai yhdessä toisten ihmisten kanssa kohdistaa uhriin seksuaalirikoksen. Lisäksi mies uhkasi tehdä uhrille tai tämän läheisille jotain pahaa, jos tämä kertoisi miehen teoista poliisille tai vanhemmilleen.

Mies kiisti kaikki syytteet. Oikeus tuomitsi Evren Isinin, 49, kahdeksan vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat