Mainos

NBC: Yhdysvallat harkitsee kyberhyökkäystä Irania vastaan – vaihtoehtoina myös iskut öljyvarantoihin tai vallankumouskaartia vastaan

8:30
Katso video. Nämä kolme tahoa voivat olla öljymarkkinoita järisyttäneen iskun takana – MTV Uutiset Live haastatteli kapteeni Antti Pihlajamaata.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkustaa Saudi-Arabiaan keskustellakseen siitä, miten Yhdysvallat reagoi Saudi-Arabiaan tehtyihin iskuihin.

Yhdysvaltojen mukaan Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin viikonloppuna tehtyjen iskujen takana oli Iran. Saudi-Arabia odottanee nyt liittolaiseltaan Yhdysvalloilta toimia Iranin suhteen.

Presidentti Donald Trump on viestinyt, että suora konflikti Iranin kanssa ei ole toivottava.

USA harkitsee kyberhyökkäystä

Uutiskanava NBC Newsin mukaan Yhdysvallat on harkinnut esimerkiksi kyberhyökkäystä Irania vastaan.

Vaihtoehtoina NBC:n mukaan ovat myös iskut Iranin öljyvarantoihin tai iskeminen suoraan maan vallankumouskaartia vastaan.

– Kuten presidentti sanoi, emme halua sotaa, mutta Yhdysvallat on valmiina -- olemme valmiita puolustamaan etujamme ja kumppaneitamme alueella, ulkoministeri Pompeo sanoi ennen matkaansa Saudi-Arabiaan.

Iran kiistää tehneensä iskut

Iran on kiistänyt syyllisyytensä ja kieltäytynyt neuvottelemasta Yhdysvaltojen kanssa.

Jemenissä toimivat, Iranin huthikapinalliset ovat taas väittäneet olleensa iskujen takana ja uhanneet jatkaa niitä.

Monet asiantuntijat ovat kuitenkin arvioineet, että huthit tuskin pystyisivät yksinään toteuttamaan viikonlopun kaltaista iskua.

Trump: Iran yrittänyt rakentaa salaa ydinasetta

Iskut Saudi-Arabian öljytuotantoon nostivat öljyn hintaa korkeammalle, mutta tiistaina pahin piikki oli jo jonkin verran tasaantunut.

Saudi-Arabia kertoi, että se saa palautettua öljyntuotantonsa normaalille tasolle syyskuun loppuun mennessä.

Iran ja Saudi-Arabia ovat käyneet jo pitkään valtataistelua Lähi-idässä. Ne ovat tukeneet muun muassa eri osapuolia Jemenin sodassa.

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat myös kiristyneet jälleen, kun Yhdysvallat irtaantui maiden välisestä ydinsopimuksesta.

Trumpin mukaan Iran oli sopimuksesta huolimatta yrittänyt rakentaa salaa ydinasetta. Yhdysvaltojen ja Iranin oli määrä tavata YK:n kokouksessa ensi viikolla, mutta nyt molemmat johtajat ovat vetäytyneet tapaamisesta.

Iran ei halua neuvotella USA:n kanssa

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei kiisti tiistaina neuvottelujen mahdollisuuden USA:n kanssa niin kauan, kun pakotteet Irania vastaan ovat voimassa.

– Iranin äärimmäinen painostaminen on hyödytöntä ja kaikki Iranin islamilaisen tasavallan virkamiehet uskovat, että mitään neuvotteluja ei tule olemaan millään tasolla Yhdysvaltojen kanssa, Khamenei sanoi televisiolähetyksessä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja