Näyttelijä Mia Ehrnrooth joutui nuorena alastonkuvakohun keskiöön – nyt hän taistelee oikeuksistaan: "Tässä on vielä pitkä matka edessä"

5:17
Mia Ehrnrooth MTV Uutisten haastattelussa - katso video.

Salkkareista tuttu näyttelijä, yrittäjä ja malli Mia Ehrnrooth joutui 18-vuotiaana alastonkuvakohun keskiöön, jonka käsittely jatkuu vieläkin. 

Vuonna 2014 muutamista tunnetuista suomalaisnaisista vuoti nettiin alastonkuvia. Helsingissä studiota pitänyt turkulainen ammattivalokuvaaja oli lähestynyt suomalaisia julkisuuden henkilöitä ja pyysi heitä poseeraamaan vähäpukeisissa taidekuvissa. Tämän jälkeen valokuvaaja julkaisi kuvat internetissä. 

Osa kuvatuista naisista teki tapauksesta rikosilmoituksen vuonna 2014. Tapauksen tutkinta kesti pitkään, koska valokuvaaja ja hänen vaimonsa olivat viranomaisten tavoittamattomissa.

Yksi kohun keskiöön joutuneista henkilöistä on näyttelijä Mia Ehrnrooth, 33. Kansainvälisestä mallin urasta haaveillut tähti oli tuolloin vasta 18-vuotias. Hänet lähetettiin mallitoimistosta mallikansionsa portfolion kuvauksiin. Tilannetta käytettiin ikävästi hyväksi. 

– Oli sovittu kuvaukset, jossa ei tulisi ilmi mitään alastomuutta. Kuvaaja käytti kuvaustekniikkana varjoja. Alastomuutta ei pitänyt näkyä, mutta siluetissa saattoi näkyä. Hän käytti tilannetta väärin valaisemalla niitä jälkikäteen ja julkaisi kuvat, jossa oli alastomuutta, mikä oli selkeästi sen sopimuksen vastaista, Ehrnrooth kertoo tilanteesta. 

Nuorelle naiselle tilanne oli raskas kantaa. Nykyään Ehrnrooth kertoo olevansa varautuneempi töidensä suhteen. Hän ei ole kuitenkaan antanut tämän kokemuksen pilata muita töitään. Näyttelijäyhteisössä työryhmään on luotettava. 

– Uskon vahvasti siihen, että ihmisiin pitää pystyä luottamaa ja haluan luottaa myös jatkossa. Tällainen tilanne, jossa joku on selkeästi käyttänyt valta-asemaa hyväksi ja systemaattisesti huijannut ihmisiä – minulle on tärkeää, että siihen tulee konkreettinen toteama, että se ei ole oikein, Ehrnrooth kertoo. 

Me too-liike auttoi ymmärtämään

Maailma on muuttunut tuosta tilanteesta. Kiitos Me too -liikkeen ja muiden valta-asemiansa väärinkäyttäneiden henkilöiden tultua julki viime vuosien saatossa.  

– Nähdään, että rehellisyys olisi tärkeää. Ei ole kaadettu enää niin paljoa meidän asianomaisten niskaan. Vaan on ymmärretty, että on ollut systemaattista harhaanjohtamista. 

Yli 100 000 euron korvaukset

Torstaina 26. maaliskuussa kuvaaja ja hänen vaimonsa saivat tuomion Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa törkeästä kunnianloukkauksesta sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Kumpikin vastaajista tuomittiin 1 vuoden sekä 2 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 60 tunnin yhdyskuntapalveluun. 

Pariskunta tuomittiin yli 105 000 euron korvauksiin. Tuomio ei ole lainvoimainen. Seitsemän asianomaisen henkilöllisyydet on salattu asian käsittelyssä. Valokuvaajan kuvaamien henkilöiden joukossa olivat muun muassa Ehrnroothin lisäksi  Laura BirnLaura Malmivaara, Manuela Bosco, Linda Zilliacus ja Sara Chafak.

– Minun kohdallani ne rahat menevät asianajokuluihin. Tuleeko niitä korvauksia koskaan maksettavaksi edes? Tässä on kuitenkin vielä pitkä matka edessä. 

Nykyään Ehrnrooth tekee mallin ja näyttelijäntöiden lisäksi uraa myös yrittäjänä. Hänellä on oma AIM by Mia sukkamerkki. Näyttelijällä on myös kaksi lasta puolisonsa yrittäjä Joel Roosin kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja