Näyttelijä Malla Malmivaara sai huudot ja joutui kuvatuksi jalkakäytävälle pysäköidyn autonsa takia – "Sä voit nyt selittää tähän videolle koko ryhmälle"

Miksi porilaisessa parkkilipukkeessa lukee"Danny"? Selvitimme! 0:54
Porissa on lippuautomaatti, joka antaa Dannyn nimellä kirjattuja parkkilipukkeita.

Näyttelijä-laulaja Malla Malmivaara kertoi Facebookissa hänelle tapahtuneesta tilanteesta, jossa Malmivaaraa ja hänen autoaan kuvattiin.

Pinna palaa välillä itse kullakin liikenteessä. Ärsytystä lieventämään on esimerkiksi Facebookiin perustettu muutama toisten liikenne- ja pysäköintitaitoja arvosteleva ryhmä. Yksi niistä on "Minä pysäköin pyörätielle".

Näyttelijä-laulaja Malla Malmivaara kertoi kyseisessä ryhmässä torstaina hänelle tapahtuneesta tilanteesta, jossa hänen pysäköimiseensä puututtiin Helsingin Arkadiankadulla. 

Malmivaaraa ja autoa kuvattiin

Näyttelijä oli jättänyt autonsa hetkeksi jalkakäytävälle saattaakseen kotiovella sairaalasta palaavan läheisen. Malmivaaran mukaan pidempää matkaa ei saatettava olisi voinut kulkea.

Palatessaan auton luo Malmivaaraa ja autoa kuvattiin.

Malmivaaran mukaan häntä kehotettiin kertomaan ilmeisesti Facebook-ryhmään julkaistavaksi tarkoitetulle videolle, miksi hän oli pysäköinyt kyseiselle paikalle. Videon kuvaaja sanoi Malmivaaran mukaan, että "sä voit nyt selittää tähän videolle koko ryhmälle, miks oot parkkeerannut siihen".

Näyttelijä kertoo kokeneensa tilanteen häiritsevänä ja yksityisyytensä loukkaamisena. Hän kysyi jakamassaan julkaisussa, saako autosta otettuja kuvia jakaa sosiaalisessa mediassa, vaikka kuvissa olevat henkilöt olisivat tunnistettavissa.

Auto ei saa tukkia koko jalkakäytävää

Pääsääntöisesti pysäköinti jalkakäytävälle on kielletty, kertoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin kaupungilta.

– Poikkeussäännöksen mukaan ajoneuvon voi lyhyeksi ajaksi pysäyttää ajoneuvon kuormaamista ja kuorman purkamista varten, jos lähellä ei ole parempaa pysähtymispaikkaa.

– Ensisijaisesti pitäisi käyttää muuta paikat, eli pysähtyä ajoradalle, jos ei parkkiruutuja ole. Jalkakäytävälle jättö on viimeinen vaihtoehto. Siinäkin tapauksessa auto ei saa tukkia kokonaan jalkakäytävää, vaan pitää jättää tilaa ohikulkemiselle.

"On erikseen arvioitava, onko toiminta ollut riittävän nopeaa"

Pysäköintivirheet tutkitaan tapauskohtaisesti. Siksi Kossila ei suoraan osaa sanoa, oliko Malmivaaran tapauksessa pysähtymisen näkökulmasta toimittu väärin.

– Pitäisi tarkasti tietää muun muassa, miten auto on asetettu jalkakäytävälle, eikö vapaita parkkiruutuja ollut lähellä ja eikö ajoradalle saanut pysähtyä. Lisäksi on erikseen arvioitava, onko toiminta ollut riittävän nopeaa ja oliko jalkakäytävän käyttöön pakottavia syitä, kuten juuri se, että siinä on saatettu henkilöä.

Kossila ei halua kommentoida sosiaalisen median ryhmiä mutta toivoo, että ihmiset lähestyisivät pysäköinninvalvojia nähdessään lainvastaisia pysähtymisiä tai pysäköintejä.

– Meille voi laittaa palautetta ja valvontapyyntöjä kaupungin palautekanavan kautta. Otamme ne valvonnassa huomioon.

"Ryhmät eivät edistä liikenneturvallisuutta"

Liikennevalvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista on sitä mieltä, että muiden liikennetaitoja kritisoivat ryhmät tai julkaisut eivät edistä yleistä liikenneturvallisuutta ja liikenteessä käytävää kanssakäymistä. 

– Sen sijaan sitä parantaa hyvän esimerkin ja pitkän pinnan näyttäminen liikenteessä ja se, ettei soita muille torvea ja pidättäytyy muita kärkevästi arvostelevista kommenteista.

Malmivaaran tapausta hän ei tarkempien tietojen puutteessa halua kommentoida.

Hän kuitenkin muistutti, että kuvaaminen julkisilla paikoilla on sallittua ja toisia arvostelevien tekstienkin julkaiseminen sosiaalisessa mediassa kuuluu sananvapauden piiriin.

"Liikenne ihmisten välistä kanssakäymistä"

Esimerkiksi yksityisyydensuojaa rikkovat tapaukset poliisi selvittää erikseen tapauskohtaisesti. 

– Lähtökohtaisesti julkisella paikalla saa kuvata toisia, eikä siihen tarvita lupaa. Yleisellä paikalla olevaa autoa saa kuvata, mutta toisen pihaan asti ei enää pidä mennä kuvaamaan.

Poliisi selvittää asialliset valvontapyynnöt. 

– Liikenne on ennen kaikkea ihmisten välistä kanssakäymistä ja yhteistyötä. Sitä ei edistä se, että hyvin kärkevästi kommentoi toisen toimintaa liikenteessä. 

Malla Malmivaaran tapauksesta julkaisi ensin Ilta-Sanomat. Päivitys on poistettu jutussa mainitusta Facebook-ryhmästä.

Lue myös:

    Uusimmat