Näyttävät hypyt tallentuivat videolle – Suomessa seikkaileva delfiinikaksikko sai katsojansa ihastumaan Kotkassa: "Tuli niin hyvä mieli"

Jestas miten näyttäviä hyppyjä! Suomeen rantautunut delfiinikaksikko bongattiin nyt Kotkan edustalta 3:20
Tapio Roiha ikuisti delfiinin hypyt videolle.

Tapio Roiha oli vaimonsa kanssa matkalla mökille, kun he näkivät meressä kaksi delfiiniä. Roiha onnistui taltioimaan eläinten hypyt videolle. Kotkassa seikkaillut delfiinikaksikko on nähty aiemmin esimerkiksi Loviisassa.

Tapio Roiha sanoo, että hän oli lukenut ennen mökkimatkaa uutisia Suomessa nähdyistä pullokuonodelfiineistä. Roiha ja vaimo toivoivat, että delfiinit ilmestyisivät heidänkin eteensä. Ihmetys oli suuri, kun niin todella tapahtui. 


Uskomaton näky!

Pullokuonodelfiinit ilmestyivät pintaan, kun Roiha ja vaimo ajelivat moottoriveneellään Kotkan Lehmäsaaren lähellä. Pariskunta ei pysäyttänyt venettä, jotta delfiinit eivät kiinnittäisi ihmettelijöihin huomiota. Sen sijaan Roiha alkoi kaivaa kännykkää verryttelypuseronsa taskusta.

– En meinannut hätäpäissäni saada vetoketjua auki.

Lopulta Roiha sai puhelimen esiin ja alkoi kuvata delfiineistä isompaa. Aurinko häikäisi sen verran, ettei Roiha ollut aivan varma, mitä puhelimen kameralle tallentui. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut.

Videolla näkyy vauhdikkaasti pomppiva eläin. Lisäksi taustalta kuuluu Roihan innostunut huudahdus, kun delfiini hyppää näyttävästi ilmaan.

– Ai kun hienosti! Tämä on uskomatonta!

Roiha sanoo MTV:lle, että delfiinien näkeminen tuntui suoranaiselta lottovoitolta. Hän on nähnyt elinaikanaan monenlaisia eläimiä, mutta delfiinien bongaus mökkimatkalla jää ikuisesti mieleen.

– Tuli niin hyvä mieli.  

Harvinainen vieras Suomessa

Pullokuonodelfiinit on nähty viime viikkoina Suomessa useaan otteeseen Se on todella harvinaista. Aiheeseen perehtynyt erityisasiantuntija Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta sanoo, että hänen tietojensa mukaan edellinen varma pullokuonodelfiinihavainto on tehty Suomessa vuonna 1953. 

Suomea lähimmät pullokuonodelfiinien elinalueet ovat Brittein saarten edustalla ja Ranskan rannikolla. Loisan mukaan on mahdotonta arvioida, mistä delfiinit ovat tulleet ja mihin ne ovat matkalla. Kotkan jälkeen uusia havaintoja ei ole toistaiseksi tehty.

– Ne näyttävät menevän Suomenlahtea itään. 

Moni suomalainen on kuvannut delfiinejä videolle, eivätkä eläimet näytä hätkähtävän ihmisiä eivätkä veneiden ääntä. Loisa sanoo, että tämä on lajille tyypillistä käytöstä. 

– Eivät ne pelkää. Monet delfiinilajit ovat uteliaita ja tulevat katsomaan veneitä.

Näitkö delfiinin Suomessa? Lähetä meille video tai kuva osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai Whatsapilla numeroon 0405785504.



Lue myös:

    Uusimmat