Näyttääkö koirasi syylliseltä pahaa tehtyään? Se ei oikeasti kadu

Kolmesta koirasta yksi on tehnyt pahojaan. Videolla vain yksi vaikuttaa syylliseltä... Mutta ymmärtääkö koira todella tehneensä pahuuksia? 

Internet on täynnä niitä: liikuttavia, syyllisen oloisia koiria. Koiria, jotka vilkuilevat ihmistä nolona – kuin sanoen "en se minä ollut!"


"Joku otti omin päin kissanherkkuja! Katsotaan, kuka murtuu paineen alla?"

"Hauskassa koiraklipissä kolme hauvaa on tuomiolla, mutta vain yksi vaikuttaa syylliseltä..."

"Koirani Tank päätti auttaa ja tehdä vähän kotitöitä sillä aikaa, kun itse olin töissä... No, ainakin se luuli auttavansa!"

Mutta onko se totta? Tajuaako koira tehneensä jotakin pahaa ja narahtaneensa?

Nykykäsityksen mukaan koira ei osaa tuntea syyllisyyttä, kertoo eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola. Pohjola valmistui eläinten käytösneuvojaksi vuonna 2011 Portsmouthin yliopistosta.

– Koira näyttää syylliseltä, koska se oppii tulkitsemaan ihmisen käyttäytymistä niin, että kun ihminen näyttää vihaiselta, on koiralle suojautumiskeino näyttää syylliseltä. Sillä se voi välttää fyysisen rangaistuksen, Pohjola kuvaa.

Koira voi vaikuttaa nololta tekemistensä vuoksi, vaikka sitä ei olisi koskaan rangaistu.

– Koira on siitä erikoinen, että se on herkistynyt ihmisen pienille viesteille, eli ilmeille ja eleille ja niin edelleen. Koira on taitava tulkitsemaan niitä. Vaikka koiraa ei olisi koskaan fyysisesti rangaistu, ihminen on saattanut käyttäytyä koiran mielestä uhkaavasti tilanteessa, jossa ihminen on ollut vihainen. Koira voi oppia, että syylliseltä näyttäminen on hyvä tapa selvitä.

Koira ei muista tehneensä pahuuksia

Koiran pitäminen syyllisen näköisenä voi olla myös haitallinen ajatusmalli – varsinkin, jos sitä käytetään fyysisen rangaistuksen perusteluna.

– Ikään kuin koira ymmärtäisi tehneensä väärin ja ansaitsisi rangaistuksen, Pohjola kuvaa.

Vaikka kasvoilta paistaisi syyllinen ilme, koira ei muista aiemmin samana päivänä tekemiään pahuuksia.

– Jos koiralle ollaan vihaisia siitä, että se on päivän aikana tuhonnut sohvan, ei koira ymmärrä sitä, vaikka näyttäisi kuinka syylliseltä. Se ei ymmärrä, että ihminen on vihainen siksi, että sohva on hajotettu tai karkit varastettu. Koira yhdistää sen siihen tilanteeseen: kun ihminen tulee kotiin, se on vihainen. Se taas ei auta koiran ja omistajan suhdetta millään tavalla. 


Lue myös:

    Uusimmat