Navigaattori johti harhaan: Lue lista hulluista onnettomuuksista!

Teknologia on korvannut kartat ja tehnyt liikeenteessä suunnistamisesta helpompaa. Navigaattorin lisäksi kannattaa kuitenkin pitää terve järki matkassa.

Sokea luottaminen navigaattorin neuvoihin voi johtaa kiperään tilanteeseen ja suoranaiseen hengenvaaraan. Esimerkiksi tällaisia onnettomuuksia navigaattorimokat ovat aiheuttaneet:

 

1. Japanilaiset turistit päätyivät veteen


Maaliskuussa 2012 tokiolaiset turistit päätyivät pulaan Australiassa noudatettuaan terveen järjen sijaan navigaattorin neuvoja. Kanavareittiä suunnistaneet turistit päätyivät Moretonin lahteen ja juuttuivat veteen. Onni onnettomuudessa, että vesi oli matalalla.

 Haveri tuli hinnakkaaksi: opiskelijat joutuivat maksamaan kömmähdyksestään noin 1500 dollaria ylimääräistä autovuokraamolle.


2 . GPS johdatti naisen suoraan suohon


Tiedäthän sen ikävän tunteen, kun ajat vieraalla seudulla ja huomaat ohittaneesi risteyksen, jossa sinun tuli kääntyä? Silloin voit joko selviytyä oikealle tielle omin neuvoin tai luottaa navigaattoriin.


Kesäkuussa 2011 Seattlen seudulla ajellut nainen joutui pahaan pulaan ohitettuaan risteyksensä. Navigaattori ohjasi palaamaan oikealle tielle veneiden laskupaikan kautta, ja niin nainen ajoi Mercedeksensä upoksiin.
Matkustajat selvisivät ulos uppoavasta ajokista, ja sukeltajat onkivat myöhemmin autonkin ylös.


3. Nainen haastoi Google Mapsin oikeuteen jäätyään auton alle


Tammikuussa 2009 kalifornialainen Lauren Rosenberg etsi Google Mapsin avulla kävelyreittiä Utahin osavaltion Park Cityssä. Kun karttasovellus ohjasi hänet vilkkaalle nelikaistaiselle valtatielle, astui hän enempää ajattelematta liikenteen sekaan.


Rosenberg jäi auton alle ja joutui parantelemaan vammojaan sairaalassa. Reilun vuoden päästä onnettomuudesta hän vaati Google Mapsilta ja häneen törmänneeltä kuljettajalta yli 100 000 dollaria korvauksia oikeusteitse. Rosenberg perusteli kannettaan sillä, että Googlen "vastuuton ja välinpitämätön turvattomien reittiohjeiden tarjoaminen" johti "vakaviin ja pysyviin fyysisiin ja henkisiin vammoihin". Rosenberg vakuutti, että ilman tietokoneen vääriä ohjeita hän olisi ollut tarpeeksi fiksu välttääkseen valtatielle vaeltelun.

Vaatimukset eivät menneet oikeudessa läpi, sillä sovellus kehottaa käyttäjiä noudattamaan lisäksi varovaisuutta ja huomauttaa, ettei reitti välttämättä sovellu jalankulkijoille.


4. Navigaattorimokasta ketjukolari

Yhdysvaltalainen 17-vuotias kuski aiheutti neljän auton ketjukolarin New Jerseyssä käännyttyään laittomasti vasemmalle. Arvaamattoman rikkeen syyksi hän selitti navigaattorin antaman komennon.


5. Brittinainen seurasi navigaattoria jokeen


Maaliskuussa 2007 Leicestershiressä ajellut 28-vuotias brittinainen jätti huomioimatta lukuisat varoituskyltit ja luotti ennemmin navigaattoriin. Niinpä hän ajoi kalliin Mercedeksensä suoraan tulvivaan Sence -jokeen. Auto ajautui virran mukana, mutta onneksi onnettomuuden nähnyt ohikulkija auttoi kuskin turvaan. Uponnut arvoauto saatiin pelastettua joesta vasta viikkoa myöhemmin. 


6. Bussikuski jumittui sillan alle


Huhtikuussa 2008 muuan kovan onnen bussikuski kuljetti yläasteikäisten tyttöjen urheilujoukkuetta Washingtonissa GPS navigaattoriin luottaen. Perusmatematiikan, koulutuksensa ja räikeiden varoituskylttien vastaisesti hän ajoi neljä metriä korkean bussinsa kolme metriä korkean sillan alle. Bussin katto repeytyi irti, ja moni kyytiläinen loukkaantui lievästi. Jopa bussiyhtiön pomo puolusti myöhemmin kuskia ja vieritti syyn onnettomuudesta teknologian niskoille.


7. Rekka päätyi puuhun


Heinäkuussa 2007 saksalainen Sveitsissä ajellut rekkakuski oli niin uppoutunut kuuntelemaan navigaattorin ohjeita, että sivuutti kaikki ajokielto-merkit. Lopulta kuski ohjasti rekkansa suoraan jalkakäytävän yli kirsikkapuuhun. Yrittäessään saada autoa irti puusta kuljettaja aiheutti vielä lisävahinkoa katulampuille ja muille lähistön puille.  Puusta päästiin vasta ottamalla moottorisahat avuksi.


8. Autoilijat jumissa liian kapeilla kaduilla


Iso-Britanniassa Winchesterin seudun pikkukylät aiheuttavat päänsärkyä navigaattoria seuraaville autoilijoille. Autoilijat seuraavat laitteidensa ohjeita siitä huolimatta, että heidän menopelinsä ovat toisinaan liian leveitä kylien kapeille kujille. Extonin kylässä ongelma muodostui niin pahaksi, että paikalle pystytettiin huomiota herättävä kyltti, jossa kehotettiin käyttämään maalaisjärkeä navigaattorin sijaan.


9. Saksalaiskuski sukelsi hiekkakasaan


Lokakuussa 2006 kahdeksankymppinen saksalaisautoilija onnistui jättämään huomiotta "Suljettu työmaan vuoksi"-varoituskyltit vilkkaalla tiellä Hampurin lähistöllä. Kylttien sijaan kuski seurasi kirjaimellisesti navigaattorin ohjeita – ja päätyi ajamaan Mercedeksensä suoraan valtavaan hiekkakasaan. Kuski ja hänen vaimonsa onnistuivat kuitenkin pelastautumaan ehjin nahoin.


10. Kuolemanlaaksossa vanhoilla kartoilla


Kalifornian Sierra Nevadan autiomaassa sijaitseva Kuolemanlaakson kansallispuisto on yksi kuumimmista paikoista planeetalla. Puistoon eksyminen voi olla jopa kohtalokasta. Lukuisia Kuolemanlaaksoon eksyneitä perheitä tavattuaan puistonvartija Charlie Callagan tajusi, että monet navigaattorit suunnistivat alueella vanhentuneiden karttojen avulla. Yksi lapsi jopa menehtyi hylätylle tielle viideksi päiväksi ajautuneeseen autoon. Callagan ottikin yhteyttä laitteiden valmistajiin, jotta kartat saatiin korjattua ja henkiä säästettyä.

Lähteet: Ranker.com, Gizmodo.com, NPR.org

Lue myös:

    Uusimmat