Nauti hampurilaisista vielä kun pystyt – pian et enää voi

Ruoasta kannattaa nauttia toden teolla nuorena, sillä vanhemmiten ruoka voi alkaa maistua tylsältä.

Tutkijoiden mukaan kykymme maistaa ruokaa heikkenee mitä vanhemmaksi tulemme. Nuoruudessa lempiruokana pitämämme hampurilaiset saattavat yhtäkkiä tuntuakin mauttomilta, eikä ruoka enää houkuttele samalla lailla. Syypää ei kuinkaan ole pelkästään makuaistisamme, sanovat tutkijat, vaan myös nenässämme.

– Kun ihmiset puhuvat makuaististaan, he viittaavat todellisuudessa hajuaistiinsa, toteaa Missisippin lääketieteellisen yliopiston professori Scott P. Stringer.

Hajuaisti on tärkeä osa maistamista

Makunystyröiden määrä vähenee, kun vanhenemme. Niiden surkastuminen alkaa yleensä naisilla 40-50 vuoden ja miehillä 50-60 vuoden iässä. Jäljelle jääneet makunystyrät eivät pysty tehostamaan toimintaansa niin, että makuaisti pysyisi samanlaisena. Ihmiset huomaavat yleensä noin 60 vuoden iässä, ettei ruoka enää maistukaan samanlaiselta. Erityisesti suolainen ja makea ruoka menettää tehoaan.

Suurin syy ruoan maun muuttumiseen piilee professori Stringerin mukaan kuitenkin hajuaistissamme, sillä myös nenässä olevat anturisolumme alkavat heiketä. Nuorilla ihmisillä nämä solut pystyvät uusiutumaan, mutta vanhemmiten uusiutuminen ei ole enää yhtä tehokasta. Myös hajusignaaleja aivoihin kuljettavien hermojen määrä vähenee ikääntyessä.

Joudutko lisäämään ruokaan aina suolaa?

Haju- ja makuaistin heikkeneminen tapahtuu vähitellen ja monet ihmiset eivät välttämättä edes tajua asiaa. Monilla ihmisillä aistien heikkeneminen voi kuitenkin johtaa huomaamatta liian suolaisen tai makean ruoan syömiseen, mikä voi puolestaan pahentaa ikääntymisen myötä tulevia terveysongelmia.

Tarkkaile siis hieman itseäsi tai lähimmäisiäsi: ovatko vanhempasi alkaneet valmistaa poikkeuksellisen suolaisia aterioita, tai oletko itse jo siinä iässä, että joudut lisäämään suolaa ruokaan kuin ruokaan?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat