Nauratko sairaille vitseille? Saattaa kertoa älykkyydestä

Mustan huumorin ymmärtäminen vaikuttaisi vaativan älykkyyttä, hyvää tuulta ja rauhallista mielialaa.

Vitsin ymmärtäminen vaatii tiettyjä henkisiä ominaisuuksia: ihmisen täytyy ymmärtää äkillinen muutos tarinan merkityksessä ja arvostaa outoja käsitteitä, jotka yllättäen sulautuvat yhteen. Cognitive Processing -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, miten älykkyys liittyy mustaan huumoriin tai joidenkin sairaina pitämiin vitseihin, kertoo Business Insider -lehti.

14 tutkijaa pyysi 156 osallistujaa arvioimaan, miten paljon he nauttivat 12 mustaa huumoria sisältävästä sarjakuvasta. Arvosteltuaan sarjakuvia osallistujat tekivät muun muassa verbaalista älykkyysosamäärää mittaavan testin.

Yksi sarjakuvista kuvasi hämmentynyttä miestä puhelimen luuri kädessään; puhelimesta kuului viesti: ”Tämä on Alzheimer-potilaiden itsehoitosäätiön puhelinvastaaja. Jos vielä muistat, miksi soitit, kerro asiasi äänimerkin jälkeen”

Tutkijat onnistuivat jakamaan vastaajat kolmeen ryhmään. Sairasta huumoria eniten arvostava ja ymmärtävä ryhmä sai korkeimmat pisteet älykkyysosamäärätesteissä, oli paremmin koulutettu ja sai matalat pisteet aggressiota ja huonotuulisuutta mittaavassa testissä.  

Toinen ryhmä piti sairaista vitseistä vähiten; he saivat keskimääräisiä tuloksia älykkyysosamäärää mittaavassa testissä, mutta heidän aggressionsa ja negatiivinen mielialansa oli korkeampi kuin muilla. Kolmas ryhmä sai keskimääräisiä tuloksia älykkyystestissä sekä ymmärsi ja arvosti sairasta huumoria jonkin verran; he olivat yleisesti positiivisia ja keskimääräisen aggressiivisia.

Sukupuoli tai ikä eivät vaikuttaneet jakoon.

Tuloksista voisi päätellä, että vastoin yleisiä uskomuksia ärtyneet ja aggressiiviset ihmiset eivät nauti mustasta huumorista. Mustan huumorin ymmärtäminen vaikuttaisi vaativan jonkin verran älykkyyttä, hyvää tuulta ja rauhallista mielialaa.

***

1:17

0:36


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja