Naturisti: Vaatteet kiristävät ympärillä

Naturismi on elämäntapa, jossa pyritään olemaan mahdollisimman paljon ilman vaatteita, sanoo Suomen Naturistiliiton puheenjohtaja Juha Jonsson. Miksi naturisti haluaa elää alasti?

– Vaatteet niin sanotusti kiristävät ympärillä. On paljon mukavampi ja rennompi olo, kun on ilman vaatteita. Varsinkin kesäaikaan ulkona voi tuntea, kun tuuli ja aurinko hyväilevät ihoa. Siitä tulee sellainen miellyttävä ja vapautunut olo. Siitä naturismissa aika monella on kysymys, Suomen Naturistiliiton puheenjohtaja Juha Jonsson kertoo.

Monen naturistin elämäntapaan kuuluu vahvasti arkipäiväistenkin asioiden tekeminen kotona alasti, aina ruuanlaitosta television katseluun. 

– Jos olen kotona, eikä meillä ole kotona käymässä sellaisia vieraita, jotka eivät jostain syystä tätä ideologiaa ymmärrä tai hyväksy, niin kyllä melkein aina alasti olen. Kotiin tullessani vaatteet heitän pois, jos se vaan suinkin on mahdollista, Jonsson sanoo.

Mukana tuttuja ja tuntemattomia

Suomessa toimii kaksi naturistiyhdistystä, Luonnonmukaiset ry sekä Suomen Naturistiklubi ry. Naturistit tapaavat toisiaan ympäri Suomen, mutta toiminta on painottunut etelään.

Tänä vuonna heinä-elokuun vaihteessa Naturistiliiton nimittämänä kansallisena naturistipäivänä Hämeenlinnan Aulangon lomakylään kokoontui yli 180 naturistia. Tapahtuma oli viikonlopun mittainen, ja koko lomakylä oli varattu yksityistilaisuuteen.

Olivatpa kokoontumiset pieniä tai isoja, on lähes aina mukana sekä tuttuja että tuntemattomia. Naturistit voivat kokoontua myös vain kaveripiirissä.

– Totta kai jotkut ihmiset tutustuvat toisiinsa enemmän tai vähemmän, ja rupeavat ehkä tapailemaan muutenkin kuin vain pelkästään virallisten tapahtumien yhteydessä, Jonsson selventää.

Aktiviteetteina pelejä, soutelua, ruoanlaittoa..

Naturistit kokoontuvat ympäri vuoden. Kesällä tilaisuuksia pidetään vuokratuilla kesämökeillä tai muualla, jossa voidaan olla sekä sisällä tai ulkona.

– Silloin pelataan pelejä, soudellaan, uidaan, saunotaan, luetaan kirjoja, laitetaan ruokaa – eli tehdään normaaleja mökkiaskareita. Teematilaisuuksissa tehdään esimerkiksi peltotöitä tai perhosten laskentaa, Jonsson kuvailee.

Talviaikaan alasti ollaan tietenkin sisätiloissa. Aktiviteetteina voivat olla saunominen, syöminen tai vaikka rantalentopallon pelaaminen.

– Vuokraamme esimerkiksi uimahalleja tai urheilutiloja vain meidän yksityiseen käyttöön ja silloin voidaan olla alasti. On jopa ollut kasvitieteellisiä puutarhoja vuokrattuna meille, vietetty siellä iltaa, ja ihasteltu paikkoja, ja haaveiltu siitä, että olisi taas kesä, Jonsson kertoo toiminnasta.

Jonssonin mukaan naturistit kokoontuvat samoista syistä, kuin muutkin aatteelliset yhdistykset.

– Samanhenkiset ihmiset kokoontuvat yhteen, jotta voidaan vaihtaa kuulumisia. On kivempi viettää aikaa porukalla kuin pelkästään yksin.

Suomessa mökkinaturismi yleisintä

Naturistiyhdistykset ovat toimineet Suomessa parikymmentä vuotta, joten osa jäsenistä on voinut olla mukana pitkäänkin. Toiset taas viihtyvät mukana vain hetken.

Satunnaisesti naturismia harrastavia on paljon – joskus vanhan tutun voi bongata vaikkapa rannalla vuosien jälkeen.

– Yhdistyksiin rekisteröityneitä on vajaa 500, mutta olettaisin, että meitä on melkein kymmenkertainen määrä kaikkinensa. Eli se määrä, mikä käy rannoilla ja yhdistyksen tapahtumissa joskus, Jonsson arvioi.

Jos mukaan laskettaisiin koko Suomen mökkinaturistit, Jonsson pistäisi lukuun vielä yhden nollan perään.

– Suomessa varmaan kaikkein yleisin naturismin muoto on se, että ihmiset menevät vapaa-ajallaan mökeilleen tai muihin vastaaviin paikkoihin, jossa sitten riisutaan vaatteet pois.

Naturisti vai nudisti?

Usein kuulee puhuttavan naturisteista, mutta myös nudisteista. Mikä erottaa naturistin ja nudistin?

Jonssonin mukaan naturistit ovat niitä, joille alastomuus on elämäntapa. He ovat alasti niin paljon kotona, ulkona kuin muuallakin, kuin se vain suinkin on mahdollista. Nudistit taasen ovat alasti pääasiassa vain nudistirannoilla.

Termien määritteet eroavat myös hiukan riippuen siitä, kummalla puolella Atlanttia ollaan.

– Amerikan puolella puhutaan nudisteista ja täällä taas enemmän naturisteista. Mutta ajattelemme niin, että nudistit ovat niitä, jotka menevät rannalle, mutta heille se ei ole elämäntapa, Jonsson selventää Suomen Naturistien ajatuksia.

”Monella on käsitys, että olemme jonkinlainen seksikerho”

Jonssonin mukaan naturismia kummastelevia ennakkoluuloisia löytyy aina.

– Monella on esimerkiksi käsitys, että olemme jonkinnäköinen seksikerho. Aina välillä joutuu selittelemään, että semmoisella ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme.

– Tilaisuutemme ovat rauhallisempia, kuin mitä normaalit ravintolaillat pikkujouluja myöten, Jonsson naurahtaa.

Ensikertalaisia voi myös ujostuttaa.

– Kun henkilö ensimmäistä kertaa miettii järjestettyyn tilaisuuteen tulemista, niin ulkonäköpaine voi aiheuttaa ennakkoluuloja siitä, miten toiset suhtautuvat.

Mukana koko kansan kirjo

Jonsson arvelee, että jotkut naturisteista voivat joskus joutua piilottelemaankin elämäntapaansa. Näin voi olla etenkin silloin, jos ei ole reaktioiden pelossa pystynyt kertomaan omille tuttavilleen elämästään.

– Kaikille kertominen ei ehkä ole niin helppoa, koska yhteiskunta ja varsinkin sukulaiset voivat välillä olla aika armottomia, ja ehkä moni kavahtaa niiden reaktioita.

Jonssonin mukaan naturisteissa on edustettuna koko kansan kirjo kaikista ammateista ja yhteiskuntaluokista – poliitikoista, kirkon työntekijöistä ja näyttelijöistä aina telakkatyöntekijään ja siivojaan asti. 

– Naturistitilaisuuksissa kaikki ovat tasa-arvoisia myös tältä osin, sillä kun työhaalarin tai puvun heittää nurkkaan, niin turhat tittelit katoavat samalla vaatteiden ja iPadin mukana, Jonsson sanoo.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat