Mainos

Natsiministerin lemmenpesästä tuli päänsärky Berliinille

Berliinin kaupunki on joutunut luopumaan yrityksistä myydä natsien propagandaministerin Joseph Goebbelsin kartano.

Goebbelsille kuulunut kartano sijaitsee järven rannalla Berliinin pohjoispuolella. Berliinin kaupungin kiinteistövirasto on yrittänyt löytää sille sopivaa ostajaa 15 vuotta.

Ostajan löytäminen on ollut vaikeaa monesta syystä. Rakennus on vanha, rapistunut ja suojeltu, minkä lisäksi kiinteistövirasto on halunnut varmistaa, ettei se päädy vääriin käsiin.

– Olen hyvin huolissani siitä, että rakennuksesta saattaisi tulla jonkinlainen pyhiinvaelluspaikka natseille. Minusta sitä riskiä ei kannata ottaa, sanoo viraston johtaja Birgit Möhring.

Sen sijaan virasto toivoo, että se löytäisi kartanoon vuokralaisen. Möhring näkisi mielellään paikalla esimerkiksi jonkinlaisen oppilaitoksen tai hotellin.

Nykytilassaan talo on pahin rapistunut.

– Siellä ei ole lämmitystä eikä juoksevaa vettä. Julkisivu on pahoin vaurioitunut ja katto on romahtamassa. Myös sisätiloissa olisi paljon tehtävää, Möhring listaa.

Kestitsi kartanossa rakastajattariaan

Berliinin kaupunki antoi kartanon tontin Goebbelsille syntymäpäivälahjaksi vuonna 1936. Goebbels rakennutti tontille kartanon, jonka hän rahoitti johtamansa elokuvatuotantoyhtiön varoista. Kartanossa oli muun muassa oma elokuvateatteri. Goebbels piti sitä "pakopaikkanaan maaseudulla", jonne hän toi lukuisia rakastajattariaan.

Joseph Goebbels ja hänen vaimonsa Magda tekivät itsemurhan Hitlerin bunkkerissa sen jälkeen kun neuvostojoukot olivat vallanneet Berliinin toukokuussa 1945.

Saksassa on jouduttu useasti pohtimaan, mitä tehdä 1900-luvun synkiltä vuosikymmeniltä jääneille rakennuksille ja muille maamerkeille. Esimerkiksi Hitlerin kotkanpesänä tunnettu loma-asunto Saksan Alpeilla on nykyisin museoitu, ja siellä toimii ravintola.

Berliinin suljetun Tempelhofin lentokentän lentokonehalleissa sen sijaan majoitetaan parhaillaan tuhansia turvapaikanhakijoita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.