Ukrainan sodan tapahtumat 29. marraskuuta 2023

Ukraina kertoo ampuneensa viime yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia 1:30
Ukraina kertoo ampuneensa perjantain ja lauantain välisenä yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 28. marraskuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä kertoo torjuneensa Ukrainan laajan lennokki-iskun sunnuntaina.

  • Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vieraili Kiovassa lauantaina.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

23.03: Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies: Putin ei tee rauhaa Ukrainassa ennen Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksia

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies arvelee uutistoimisto Reutersille, että rauhanneuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä eivät tule tapahtumaan ennen Yhdysvaltain presidentinvaalin tuloksia. 

Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit järjestetään marraskuussa 2024. 

– Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tee rauhaa Ukrainassa ennen kuin hän tietää marraskuun 2024 Yhdysvaltain vaalien tuloksen, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamies tiistaina. 

 Reutersin mukaan nimettömänä pysyvä virkamies on huolissaan siitä, että entisen presidentin Donald Trumpin mahdollinen voitto voisi horjuttaa länsimaiden tukea Kiovalle. Hän ei vahvistanut, että onko kyseessä Yhdysvaltain hallituksen mielipide, mutta vihjasi asiasta käydyn laajaa keskustelua. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kautensa aikana antanut Ukrainalle massiivista sotilasapua. 

Republikaanien hallitsema edustajainhuone on estänyt Ukrainan lisärahoituksen myöntämisen.

21.44: Ukrainan sotilastiedustelu: Venäjä yritti myrkyttää Ukrainan sotilastiedustelun päällikön vaimon

Ukrainan sotilastiedustelu syytti tiistaina Venäjää sotilastiedustelun (GUR) päällikön Kyrylo Budanovin vaimon myrkytysyrityksestä. Ukrainalaismedia kertoi aiemmin, että Marianna Budanova on joutunut sairaalaan, koska hänen epäillään saaneen raskasmetallimyrkytyksen.

Ukrainan sotilastiedustelun edustajan Andri Jusovin mukaan Venäjä halusi tappaa vaimon, koska tiesi, ettei mitenkään pääsisi käsiksi päällikköön.

Babel-uutissivuston mukaan Marianna Budanovan kehosta löydetyt aineet ovat sellaisia, "ettei niitä käytetä arkielämässä tai sotilaallisessa toiminnassa".

Babelin mukaan myös muita GUR:n työntekijöitä on hoidettu myrkytysoireiden vuoksi. Jusov vahvisti tämän, mutta kieltäytyi tarkentamasta, kuinka monesta ihmisestä on kyse.

Ukrainan viranomaiset ovat aikaisemmin kertoneet estäneensä toistakymmentä Budanoviin kohdistunutta murhayritystä.

16.39: Ukrainan ulkoministeri: Rauhanneuvotteluihin ei painostusta

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi tiistaina, että Kiova ei koe painostusta rauhanneuvotteluiden aloittamiseksi Venäjän kanssa. 

Myös maan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti aiemmin tässä kuussa raportin, jonka mukaan EU:n ja Yhdysvaltojen virkamiehet olisivat keskustelleet Kiovan hallituksen kanssa mahdollisista rauhanneuvotteluista Venäjän kanssa.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt 21 kuukautta. 

16.09: Ukraina, Latvia, Viro ja Liettua boikotoivat kokousta Venäjän osallistumisen vuoksi

Ukraina, Latvia, Viro ja Liettua ilmoittivat tiistaina, että niiden ulkoministerit boikotoivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJin kokousta Pohjois-Makedoniassa tällä viikolla, koska Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov aikoo osallistua siihen.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Lavrov osallistuisi ETYJin kokoukseen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleh Nikolenkon mukaan Venäjä on käyttänyt väärin järjestön sääntöjä, sekä turvautunut "kiristykseen ja avoimeen uhkailuun". Lisäksi Nikolenko sanoo Venäjän pitäneen kolmea ukrainalaista ETYJin edustajaa vankilassa 500 päivää.

13.10: Venäjä ehdottaa tapaamista "Viidelle isolle"

Venäjä ehdottaa viiden ison ydinasevaltion tapaamista ensi vuodelle, kertoo apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov. Asiasta uutisoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti. 

Lähde: Reuters

12.45: Sotilastiedustelun johtajan vaimo myrkytetty

Ukrainalainen media kertoo, että maan sotilastiedustelun johtajan vaimo on myrkytetty. Lehdet vetoavat uutisissa lähteisiinsä. 

Marianna Budanova on Ukrainan sotilastiedustelun johtajan Kyrylo Budanovin vaimo. Hän on ukrainalaismedian mukaan toipumassa myrkytyksestä. 

10.08: Kymmenen kuollut jäätävissä myrskyissä Ukrainassa

Kymmenen ihmistä on kuollut Ukrainan lumimyrskyissä, sisäministeri Ihor Klymenko kertoi tiistaina.

Jäätävät tuulet ja myrskyt ovat pyyhkäisseet paikalle sunnuntaista lähtien, katkaisseet sähköjä ja tukkineet teitä erityisesti etelässä.

– Sääolosuhteiden huononemisen seurauksena 10 ihmistä on kuollut Odesan, Harkovan, Mykolaivin ja Kiovan alueilla, Klymenko kirjoitti Telegram-sovelluksessa.

– Kaksikymmentäkolme ihmistä loukkaantui, heidän joukossaan kaksi lasta, hän lisäsi.

Yhteensä 411 paikkakunnalla 11 alueella oli menettänyt sähköt, ja yli 1 500 ajoneuvoa jouduttiin pelastamaan, Klymenko sanoi. 

5.52: Tilanne Avdiivkassa muuttunut entistä vaikeammaksi 

Venäläisjoukot tehostavat pyrkimyksiään vallata itäukrainalaisen Avdiivkan kaupunki, kaupungin korkein virkamies sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaina.

Venäläisjoukot ovat lokakuun puolivälistä lähtien tehneet maa- ja ilmahyökkäyksiä Avdiivkaan, joka on niiden hitaasti etenevän työntövoiman keskipisteenä Itä-Ukrainan Donbasin alueella 21 kuukautta kestäneessä sodassa.

Avdiivkan sotilashallinnon päällikön Vitali Barabashin raportin mukaan mukaan ukrainalaiset joukot olivat edistyneet jonkin verran venäläisten etenemisen pysäyttämisessä ja työntämisessä takaisin.

– Tilanne Avdiivkan alueella on muuttunut entistä vaikeammaksi. Yhteenottojen voimakkuus on lisääntynyt jo jonkin aikaa, Barabash kertoi Espreso TV:lle. (Reuters)

Maanantai 27. marraskuuta

13.53: Venäjän väitetään kärsivän nyt sodan kovimpia tappioita – näin brittitiedustelu arvioi lukuja

Ukraina väittää Venäjän kärsineen marraskuussa keskimäärin 931 sotilaan tappiot per päivä.

Ukrainan antamien lukujen perusteella tähän mennessä kuolettavin kuukausi venäläisten kannalta oli maaliskuu 2023, jolloin taistelut Itä-Ukrainan Bahmutin kaupungissa olivat kiivaimmillaan.

Luvuista kertoo Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Brittiministeriö huomauttaa, ettei se pysty vahvistamaa metodologiaa, jolla Ukrainan ilmoittamat luvut on laskettu. Venäjä on Ukrainan tapaan kommentoinut omia tappioitaan äärimmäisen niukasti.

10.13: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 750 sotilasta ja 7 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 750 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Tappioväitteistä kertoo muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän taistelupanssarivaunua ja kolme panssariajoneuvoa.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.57: Venäjä pommittanut Sumyn aluetta

Venäjän joukot hyökkäsivät sunnuntaina kuuteen asutukseen Sumyn alueella, ilmoitti paikallinen sotilashallinto The Kyiv Independentin mukaan. Päivän hyökkäykset aiheuttivat lehden mukaan 142 kirjattua räjähdystä.

Kuolonuhreja tai vahinkoja siviili-infrastruktuurille ei raportoitu. 

Lisää maanantain uutisia voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat