Mainos

Naton imu jatkuu - Baltian maat seuraavia jäsenehdokkaita

Baltian maiden presidentit antoivat tänään Tallinnassa pitämässään kokouksessa yksiselitteisen ilmoituksen maidensa halusta liittyä puolustusliitto Naton jäseniksi. Presidenttitapaamisessa käsiteltiin myös kehittyvää energiayhteistyötä sekä "uusi pohjoinen ulottuvuus" -teemaa.

Yhteisessä julkilausumassa korostetaan, että maat ovat Naton Madridissa 1997 pitämän huippukokouksen jälkeen nopeasti kehittäneet ja vahvistaneet yhteistyötään sekä Naton kanssa että keskenään. Baltian maat toivovatkin, että huhtikuussa Washingtonissa pidettävässä Naton huippukokouksessa ne otettaisiin niiden maiden joukkoon, jotka ovat mukana Naton laajennuksen seuraavassa vaiheessa.

-Baltian maat tahtovat olla puolustusliitto Natossa. Samalla ne tahtovat antaa sille oman osansa, sanoi Viron presidentti Lennart Meri. Hän tähdensi myös sitä, että tiellä Natoon edetään askel askeleelta, mutta päättäväisesti.
- Nato on meidän intressissämme, sillä se on Baltian turvallisuuden tae.

Latvian presidentin Guntis Ulmaniksen mukaan Baltian maat tahtovat antaa selvän signaalin halustaan puolustusliiton jäseneksi. Turvallisuus on yhteistä ja yhteistyö turvallisuutta, hän perusteli. Liettuan presidentti Valdas Adamkus tiivisti Baltian maiden tavoitteen lauseeseen "Nato ei ole meidän puolustajamme, jos olemme liiton ulkopuolella. Sen sijaan jäseninä ollessamme se on meidän suojelijamme."

Baltit mukana Pohjolan energiayhteistyössä

Pyrkimys kansainvälisten järjestöjen yhteyteen ei merkitse Baltian yhteyden väheksymistä, presidentti Meri painotti. Hänen mukaansa esimerkiksi Baltian ja Skandinavian maiden välisen energiaverkoston rakentaminen kiinnostaa kaikkia Baltian maita. Sama koskee hänen mukaansa yhtä hyvin kulttuuria ja taloutta, hän korosti. Liettuan presidentti Adamkus nosti tapaamisen yhdeksi keskeiseksi kysymykseksi pohjoisen ulottuvuuden. Hänen mukaansa Pohjoismaat yhdessä Baltian kanssa muodostavat uuden poliittisen voiman, joka vaikuttaa Euroopan poliittiseen kenttään.

Baltian presidentit tapaavat säännöllisesti kahdesti vuodessa. Vuosi sitten presidentit tapasivat Riiassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.