Nato-tapaamiseen Vantaalla osallistunut valtiosihteeri MTV Uutisille: "Hyvä aloitus – läpimurtoja ei odotettu"

Turkki, Suomi ja Ruotsi neuvottelivat Natosta – Haavisto:"Neuvotteluissa hyvä henki" 1:55

Turkki, Suomi ja Ruotsi ovat tänään käyneet neuvotteluja Natosta Vantaalla järjestetyssä tapaamisessa.

Turkki on jumiuttanut Nato-prosessin esittämällä omia vaatimuksiaan ennen Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien ratifioimista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kuvaa tämänpäiväisiä Suomessa käytyjä neuvotteluja hyvähenkisiksi. Neuvotteluissa puitiin Madridissa kesäkuussa allekirjoitettua yhteisymmärrysasiakirjaa.

Haavisto ei itse ollut neuvotteluissa paikalla, sillä tapaamista veti suunnitellusti virkamiesjohto.

– Sikäli kuin tiedän, niin neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä ja ne tulevat varmasti saamaan jatkoa. Turkin kanssa halutaan käydä keskusteluja heidän toivomistaan aiheista, jotka liittyvät turvallisuuteen ja terrorismiin, Haavisto kommentoi MTV Uutisille.

Haavisto kertoo, että neuvotteluissa on ollut läsnä kyseisten kysymysten asiantuntijoita.

Haavisto on tyytyväinen, että tapaaminen järjestyi, vaikka moni yksityiskohta vaatii vielä täsmennystä.

– Oli erittäin tärkeää, että Madridissa sovittu neuvotteluprosessi saatiin käyntiin. Sekä Suomi, että Ruotsi ovat puoleltaan kiirehtineet sitä, että ensimmäinen kokous saataisiin liikkeelle. Tämä oli toivottu (tapaaminen) ja menestys, että saatiin kaikki paikalle ja pystyttiin sopimaan jatkosta.

Haaviston mukaan jatkossa yksityiskohtia tullaan käsittelemään virkamiesten kesken ja kokoukset tulevat kiertämään syksymmällä eri maissa.

Valtiosihteeri Salovaara: Hyvä aloitus

Neuvotteluihin osallistuneen ulkoministeriön valtiosihteerin Jukka Salovaaran mukaan tänään käydyt neuvottelut olivat hyvä aloitus.

Salovaaran mukaan tapaamiseen osallistui Suomesta viitisen henkilöä samoin kuin Ruotsista. Turkista tapaamiseen osallistui kymmenkunta henkilöä.

Salovaara kertoo terrorismin ja siihen suhtautumisen huolettavan Turkkia.

– Uskon, että näidenkin keskustelujen pohjalta on hyvä yhteisteisymmärrys siitä, että Suomi ja Ruotsi ottavat terrorismin hyvin vakavasti. On luonnollista, että kun Suomesta ja Ruotsista on tulossa Nato-jäseniä, niin on tarpeen ottaa muiden jäsenten turvallisuushuolet hyvin vakavasti

Salovaaran mukaan tapaamisessa ei tullut esille uusia tai yllättäviä asioita.

– Tänään tavoite oli, että järjestäydytään. Se oli hyvä aloitus. Tänään oli alku, eikä odotetukaan mitään erityisiä läpimurtoja. Tavoitteena oli, että käynnistetään työ ja sitä jatketaan. Hyvä asia oli, että kokous pidettiin.

Lue myös:

    Uusimmat