Neuvotteluja Turkin kanssa käydään seuraavaksi mahdollisesti Brysselissä, sanoo ulkoministeri Haavisto MTV Uutisille

Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen liittyminen Natoon olisi strategisesti tärkeää – mitä se tarkoittaa konkreettisesti? 4:29
Mitä Nato-tilanteesta tiedetään tällä hetkellä? Katso videolta ulkoministeri Haaviston ja Ulkopoliittisen instituutin Aaltolan kommentit

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo Asian ytimessä -ohjelmassa Suomen odottavan tietoja seuraavista kolmikantaneuvotteluista. 

Presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören. Pääaiheina olivat maiden turvallisuus sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan tapaamisen tärkein anti oli muun muassa se, että maat pystyivät keskustelemaan turvallisuustilanteesta.

Presidentti Niinistö painotti tiedotustilaisuudessa, että Nato-prosessi ei ole enää varsinaisesti Suomen käsissä.

Nato-jäsenyyden ratifiointi puuttuu vielä Turkilta ja Unkarilta. Turkki on ilmoittanut, että se on valmis aloittamaan uudestaan keskeytyksissä olleet kolmikantaneuvottelut Ruotsin ja Suomen kanssa. 

– Odotamme lähiviikkoina uutisia tarkemmasta päivästä ja ajankohdasta, Haavisto kertoo Asian ytimessä -ohjelmassa.

Haaviston mukaan puhetta on ollut siitä, että seuraava tapaamispaikka voisi olla Brysselissä.

Aaltola: Samassa junassa mennään

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo uskovansa, että Turkki ratifioi myös Ruotsin jäsenyyden.

– Samassa junassa mennään, voidaan olla vähän eri vaunuissa, Aaltola vertaa Suomen ja Ruotsin prosessia. 

Aaltolan mukaan Turkissa tapahtuneilla maanjäristyksillä ja Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin vierailulla maassa saattaa olla vaikutusta asiaan.

Tämän myötä olisi mahdollista, että Natoon mentäisiin yhtä matkaa. 

– Mitään ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Luulen, että kun kesällä asiasta viimein Nato-johtajat kokoontuvat, niin hymyillään ja kätellään sekä laitetaan nimeä paperiin.

Lue myös:

    Uusimmat