Nato seuraa Venäjän ja Turkin yhteistyötä Pohjois-Syyriassa – "On mahdollista edetä poliittista ratkaisua kohti"

Nato ei ota vielä kantaa Turkin ja Venäjän ilmoitukseen aloittaa yhteinen partiointi Syyrian pohjoisosissa. Sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg painottaa, että Syyriaan tarvitaan poliittisesti neuvoteltu, YK-vetoinen ratkaisu.

Nato-maiden puolustusministerit ovat torstaina ja perjantaina koolla Brysselissä, jossa Pohjois-Syyrian tilanteen odotetaan vievän päähuomion.

–  On vielä aikaista ottaa kantaa presidentti (Recep Tayyip) Erdoganin ja (Vladimir) Putinin lausunnon seurauksiin, Stoltenberg sanoi Brysselissä ministerikokousta pohjustaneessa tiedotustilaisuudessa.

Turkki ja Yhdysvallat sopivat viime viikolla, että Turkki keskeyttää operaationsa Pohjois-Syyriassa, minkä jälkeen sotatoimet alueella ovat rauhoittuneet. Kehitys on ollut Stoltenbergin mukaan rohkaisevaa.

–  Viime päivät osoittavat, että on mahdollista edetä poliittista ratkaisua kohti, Stoltenberg arvioi.

Yhdysvaltain Nato-lähettilään Kay Bailey Hutchisonin mukaan Yhdysvallat seuraa valppaasti Venäjän jalansijan kasvua Syyriassa. Hän muistuttaa, että Venäjän rooli alueella ei ole ollut pelkästään positiivinen.

Venäjä on tukenut Bashar al-Assadin hallintoa, jota syytetään kemiallisia aseiden käyttämisestä omia kansalaisiaan vastaan.

–  Emme nähneet Venäjän liikauttavan sormeakaan. Toivomme, että nyt kun Venäjällä on suurempi rooli ja he ovat sopimuksessa liittolaisemme Turkin kanssa, maa ottaisi rakentavamman asennon, Hutchison sanoi taustapuhelussa toimittajille.

Saksa esittää kansainvälistä "turvavyöhykettä"

Torstaina Nato-kokouksessa Saksan puolustusministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin odotetaan esittelevän ajatustaan kansainvälisten joukkojen muodostamasta "turvavyöhykkeestä" Koillis-Syyriaan.

Saksalaiskanava Deutsche Wellen haastattelema Kramp-Karrenbauer esittää, että alueelle perustettaisiin kansainvälisesti hallittu turva-alue. Tavoitteena olisi vakauttaa alue siten, että ihmiset pääsisivät palaamaan sinne, mutta vapaaehtoisuuteen perustuen.

Nato ei järjestönä ole suoraan moittinut Syyrian kurdialueille aiemmin tässä kuussa hyökännyttä Turkkia, joka on yksi sen 29 jäsenestä. Stoltenberg on esittänyt julkisuudessa vakavan huolensa ja kehottanut kaikkia osapuolia pidättyvyyteen sekä noudattamaan kansainvälistä oikeutta.

Naton puolustusministerien työillalliselle on torstaina kutsuttu myös ministeri Antti Kaikkonen (kesk.) yhdessä Ruotsin ja EU:n korkean edustajan kanssa. Suomi osallistuu myös Afganistanin kriisinhallintaoperaation käsittelyyn perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat