Mainos

Nato-kortti pysyi piilossa Niinistön Viron-vierailulla

2:19

Sotilasliitto Naton puolesta rummuttanut presidentti Toomas Hendrik Ilves malttoi mielensä eikä ottanut Natoa puheeksi. Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä ei sivuttu lainkaan, kun presidentit tapasivat tiistaina Tallinnassa.

– Keskustelu on käyty aika moneenkin kertaan vuosien mittaan. Asetelmat ja ajatukset ovat sen verran tuttuja, ettei siihen näytä olevan tarvetta kummemmin palata, Niinistö arvioi suomalaistoimittajille päivän päätteeksi.

Suomessa vastikään tehty asiantuntija-arvio Nato-jäsenyyden vaikutuksista olisi antanut Ilvekselle hyvän mahdollisuuden nostaa asia pöytään. Samana päivänä ilmestyneessä virolaismedian haastattelussa Niinistö oli kuitenkin kommentoinut, ettei Suomi tarvitse oppituntia Nato-asiassa, mikä on voinut vaikuttaa keskusteluvalintoihin.

Ilves päättää kautensa syksyllä ja oli siksi kutsunut Suomen presidenttiparin kautensa viimeiselle valtiovierailulle. Kaksipäiväinen vierailu alkoi tiistaina Tallinnasta. 

Suomen pojat liikuttivat

Suomen ja Viron suhteet ovat hyvät erilaisesta Venäjä-politiikasta huolimatta. Ilves vertasi tapaamista perhevierailuun ja muistutti molempien maiden viettävän pian 100-vuotisjuhlaansa. 

Linnunlaulun täyttämässä Metsakalmistussa koettiin tunteikas hetki, kun jatkosodassa Suomen armeijassa sotineet virolaismiehet kohtasivat presidentti Niinistön. Noin 90-vuoden ikäiset miehet kättelivät presidentin ja seurasivat puolikaaressa seppeleenlaskua "Suomen poikien" muistomerkille. Lopuksi Jääkärinmarssi kajahti soittokunnan soittamana metsäisellä hautausmaalla.

Jatkosodassa taisteli noin 3400 virolaista, joista elossa on vajaa 70. Vastaavasti Suomesta osallistui Viron vapaussotaan 3700 vapaaehtoista. 

Mustavalkoinen kritiikki harmittaa

Suomella ja Virolla on hyvin erilainen lähestymistapa siihen, miten maat rakentavat suhteitaan Venäjään. Suomen valtiojohto on viime vuosinakin tavannut Venäjän johtoa, kun taas Virossa ei korkean tason tapaamisia ole ollut vuosikausiin. 

Ilves oli Niinistön mukaan kiinnostunut kuulemaan vierailuista Venäjälle ja Yhdysvaltoihin. Venäjän presidentin Vladimir Putinin Niinistö tapasi pääsiäisen aikoihin ja Yhdysvalloista hän palasi vasta muutama päivä sitten.

Niinistö arvioi suomalaistoimittajille, että keskusteluyhteys Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on syventynyt. Itämeren alueen turvallisuustilanne on hänen mukaansa tiiviisti sidoksissa Ukrainan tapahtumiin.

– Itämeri rauhoittuu sitä mukaan, jos tilanne Ukrainassa ratkeaisi. Mutta valitettavasti myöskin päinvastoin, niin kuin on nähty.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kannusti hänen mukaansa dialogiin Venäjän kanssa, kun Pohjoismaiden johtajat vierailivat Valkoisessa talossa. Tällaista dialogia Suomi on Niinistön mukaan pyrkinyt juuri käymään.

Julkisessa keskustelussa vierailut kuitenkin tulkitaan Niinistön mielestä mustavalkoisesti.

– Jos käyn Moskovassa tai tapaan presidentti Putinin, se on kaikkien suomettumisten äiti. Mutta jos menen Washingtoniin ja tapaan presidentti Obaman, se on kontallaan olemista.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.